Sulf välkomnar regeringens initiativ om forskare

ARBETE. Sveriges universitetslärarförbund, Sulf, hoppas att den höga andelen visstidsanställda inom forskarvärlden kan minska tack vare en utredning som regeringen nyligen tillsatt.

Mattias Croneborg
Foto: Bild: Regeringskanslitet

– Jag tycker det är väldigt bra, säger Karin Åmossa, chefsutredare på Sveriges universitetslärarförbund, Sulf, till Altinget.

Sulf organiserar universitetslärare, doktorander och forskare.

Helene Hellmark Knutsson (S), minister för högre utbildning och

Dokumentation

Tjänster på högskolan

I högskolelagen anges att för utbildning och forskning ska det finnas professorer och lektorer anställda vid högskolorna. Professor är den främsta anställningen som lärare enligt högskolelagen. En professor ska anställas tills vidare, förutom vid några angivna fall. Det gäller professorer inom konstnärlig verksamhet, adjungerade professorer och gästprofessorer. Utöver lärarkategorierna professor och lektor är det respektive högskola som bestämmer vilka lärarkategorier som ska finnas och hur karriärstrukturen för lärare och forskare ska se ut vid högskolan.

Sulf

Sveriges universitetslärarförbund, Sulf, är universitetslärarnas, forskarnas och doktorandernas fackliga och professionella organisation.

Sulf är partipolitiskt obundet och anslutet till Saco, Sveriges akademikers centralorganisation.

Länk till regeringens uppdrag till utredaren. Kommittédirektiv 2015:74 


Altinget logoRikspolitik
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget rikspolitik får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här
0:000:00