15 000 remissvar på Reepaluutredningen

REMISSVAR. Många har velat säga sin åsikt om Ilmar Reepalus välfärdsutredning. Namninsamlingskampanjer med spontana remissvar har vällt in till finansdepartementets registratorer.

Många vill tycka till om Reepalus utredning om vinster i välfärden.
Många vill tycka till om Reepalus utredning om vinster i välfärden.Foto: Regeringskansliet

Fredag är sista dagen att lämna in sina åsikter på Reepaluutredningen och både näringslivsorganisationer och fackförbund har mobiliserat för att få in så många namn som möjligt, över 9000 har inkommit via LO-kampanjen #stoppavinstjakten och över 6000 via nätverket Skiftets digitala kampanj. Där är svaren alltså formulerade i förväg.

Webbplatsen svarareepalu.nu som flera näringslivsorganisationer står bakom hjälper företag att räkna ut vad förslaget skulle kosta dem.

514 företag och organisationer har svarat på utredningen Ordning och reda i välfärden.

– Jag kan inte säga om det är rekord, men det är ovanligt många jämfört med normalt, meddelar finansdepartementets registrator till Altinget.

Therese Gouvelin, LO:s förste vice ordförande menar att kampanjen inte vår någon sedan länge genomtänkt strategi utan ett resultat av att LO:s medarbetare kom på ett enkelt sätt att mobilisera på ett snabbt sätt. 

– Det här är något som slår an hos de allra flesta medborgare, att våra skattepengar ska gå till välfärden och det här är ett enkelt sätt att visa att man inte är okej med det, säger Gouvelin till Altinget. 

Ilmar Reepalus utredning om vinster i välfärden presenterades i november förra året. Det som har diskuterats och som kommer att diskuteras mest är själva vinstbegränsningen. Det ska enligt Reepalu inte gå att plocka ut vinster som är större än summan av 7 procent av operativt kapital och nivån på den aktuella statslåneräntan.

 


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00