Debatt

100 dagar av löftessvek

I valrörelsen lovade regeringspartierna vitt och brett. Nu ser vi resultatet. Det har blivit löftessvek, på löftessvek, på löftessvek, skriver Lena Hallengren och Mikael Damberg (S).

I valrörelsen lovade regeringspartierna vitt och brett. Nu ser vi resultatet. Det har blivit löftessvek, på löftessvek, på löftessvek, skriver debattörerna.
I valrörelsen lovade regeringspartierna vitt och brett. Nu ser vi resultatet. Det har blivit löftessvek, på löftessvek, på löftessvek, skriver debattörerna.Foto: TT/Montage
Lena Hallengren
Mikael Damberg
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Det är nu 100 dagar sedan den mest högerkonservativa regeringen i modern tid tillträdde. Det har varit 100 dagar präglade av lögner och löftessvek. Sverige förtjänar bättre nu när barnfamiljer, pensionärer och ensamhushåll kämpar med att klara en svår ekonomisk tid.

För 100 dagar sedan tillträdde Ulf Kristerssons regering. Detta skedde mot bakgrund av ett svagt valresultat för alla de nya regeringspartierna. De regeringsbildande partierna gjorde på många sätt ett katastrofalt val. Moderaterna, Liberalerna och Kristdemokraterna backade. Moderaterna tappade för första gången platsen som Sveriges näst största parti. Kristdemokraterna gjorde sitt näst sämsta resultat på 30 år och Liberalerna gjorde sitt sämsta valresultat någonsin.

För 100 dagar sedan tillträdde Ulf Kristerssons regering. Detta skedde mot bakgrund av ett svagt valresultat för alla de nya regeringspartierna.

Socialdemokraterna själva har fler riksdagsmandat än Moderaterna, Liberalerna och Kristdemokraterna tillsammans. Vårt parti gjorde ett bra val och är nu norra Europas största parti. Tyvärr räckte det inte för att bilda regering. Moderaterna, Liberalerna och Kristdemokraterna valde att bilda regering genom att luta sig mot Sverigedemokraterna. Jimmie Åkesson sitter nu i regeringens inre kabinett och hans parti har tjänstemän på statsrådsberedningen i hjärtat av Regeringskansliet. 

Löftessvek på löftessvek

I valrörelsen lovade regeringspartierna vitt och brett. Nu ser vi resultatet. Det har blivit löftessvek, på löftessvek, på löftessvek.

Inför valet i september var vi socialdemokrater tydliga med att alla elkunder, både hushåll och företag, skulle få ett högkostnadsskydd för de höga elpriserna. Emot det stod högerpartierna med Sverigedemokraterna med ett löfte om ett högkostnadsskydd på plats den 1 november så att hushållens ekonomi skulle räddas i god tid före jul. Det blev inget stöd till jul, inte en krona har betalats ut i kompensation, nästan tre månader efter att Sverigedemokraternas och regeringens modell skulle ha börjat gälla. Ännu väntar svenska företag på besked om hur och när de ska kompenseras.

De lovade att införa ett stopp för höjda skatter. Det löftet sveks. I stället blev det höjda skatter bland annat på el, alkohol, tobak och reparationer. De lovade att slopa amorteringskravet för att underlätta ekonomiskt för hushållen. Någon utvärdering från myndigheterna skulle inte behövas, regeringen borde bara ”peka med hela handen”, sa Elisabeth Svantesson under valrörelsen. Det löftet sveks.

De lovade att sänka skatten på diesel och bensin med 10 kronor respektive 6,50. Det löftet sveks. I stället blev det 40 respektive 14 öre.

Folk hade planerat sin ekonomi efter de här löftena. Att hantera människors ekonomi på det här sättet, det är inte seriöst, och det är inte respektfullt. Och att inför valet utställa löften för att därefter direkt bryta mot dem, det är definitivt inte respektfullt. Och att därtill fara med osanning och låtsas som att löftena visst har uppnåtts, ja, det är allt annat än respektfullt.

Att man sviker vallöfte på vallöfte är förstås illa nog. Men det som gör detta svårhanterligt är att regeringsföreträdarna ljuger på ett sätt som tidigare inte har accepterats i svensk politik.

Samtidigt som hushåll och företag kämpar med elräkningar fortsätter statsminister Ulf Kristersson framhärda att hans regering ”har gjort exakt det vi sa”. Energiminister Ebba Busch hävdar att regeringen aldrig lovat ett elprisstöd till den 1 november, trots tydliga löften om detta och om stöd till hushållen innan jul.

Politiker måste prioritera vanligt folk

Klimatet är helt bortglömt i regeringens och Sverigedemokraternas prioriteringar. De kapar klimatbudgeten, har inga realistiska förslag för att vi ska nå klimatmålen och nu riskerar Sverige att tappa ledartröjan i den gröna industriella revolutionen. När det gäller klimatmålen har regeringen en minst sagt svajig inställning, helt styrd av Sverigedemokraterna. ”Gör vi det inte så gör vi det inte”, som finansminister Elisabeth Svantesson sade om att nå klimatmålen. 

Många upplever nu en utsatt och osäker ekonomisk situation. Sverige behöver politiker som prioriterar och respekterar vanligt folk. Som säger som det är och gör det som krävs.

Vi har sedan regeringen tillträtt lagt förslag i riksdagen som ett förstärkt barnbidrag och en elräkningsakut. Vi kommer att fortsätta driva på sådana reformer i stället för att vilseleda och bortförklara.

Sverige förtjänar bättre.

Nämnda personer

Ulf Kristersson

Statsminister (M), partiledare Moderaterna
Ekonom (Uppsala uni., 1988)

Jimmie Åkesson

Partiledare Sverigedemokraterna
Statsvetenskap, forskningspolitik, förvaltningsrätt, ekonomisk historia, filosofi, nationalekonomi och samhällsgeografi (Lunds uni. 1998-2005)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00