Minds tidigare gs blir ny samordnare för suicidprevention

Karin Schultz, tidigare generalsekreterare för Mind, har utsetts till ny nationell samordnare för suicidprevention.

Karin Schultz får ett treårigt uppdrag.
Karin Schultz får ett treårigt uppdrag.Foto: Regeringen.se
Linda Berglund

Tillsättningen av en nationell samordnare är en av punkterna i Tidöavtalet. Uppdraget går till Karin Schultz, som tidigare varit generalsekreterare för Mind och som nu är chef för avdelningen utredning och analys hos Institutet för mänskliga rättigheter. 

– Riksrevisionen har påpekat att det suicidpreventiva arbetet har varit eftersläpande under många år, säger socialminister Jakob Forssmed (KD) på en pressträff.

Läs också

Uppdraget löper under tre år och kommer att ha stort fokus på att implementera den kommande strategin för psykisk hälsa. 

– Det blir ju ett ganska operativt arbete att genom utåtriktat arbete engagera, mobilisera aktörer, sprida kunskap om verkningsfulla insatser och effektiva arbetssätt, säger socialminister Jakob Forssmed (KD) till Altinget efter pressträffen.

Tjänsten är placerad på socialdepartementet och Karin Schultz tillträder den 6 maj. 

– Det känns väldigt roligt. Vi behöver förstå orsakerna bättre och inte bara behandla symtomen, säger hon på pressträffen. 

I höst ska utredare Emma Henriksson lämna sina förslag om hur det som regeringen kallar en haverikommission vid självmord ska utformas. Jakob Forssmed säger till Altinget att samordnaruppdraget inte kommer att påverka utredningen. 

– Däremot så kommer utredningen vara ett viktigt underlag till det nationella arbetet och därmed också till samordnaren.

Nämnda personer

Karin Schulz

Nationell samordnare suicidprevention
fil. kand i statsvetenskap (Uppsala uni. 1993)

Jakob Forssmed

Socialminister (KD), förste vice ordförande Kristdemokraterna
fil. mag. statsvetenskap (Göteborgs uni., 2000)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00