Så mycket tjänar regeringens samordnare

Regeringen har presenterat två nya nationella samordnare. Men vilken lön kan Gulan Avci och Karin Schultz räkna med? Altinget har listan över vad de nationella samordnarna får för sina uppdrag.

Svante Axelsson och Carl Berglöf får högst ersättning av de nationella samordnarna.
Svante Axelsson och Carl Berglöf får högst ersättning av de nationella samordnarna.Foto: Anders Wiklund/TT, Magnus Hjalmarson Neideman/SVD/TT
Axel Hyttnäs Telin

Under torsdagen presenterade regeringen inte bara en, utan två nya nationella samordnare.

Karin Schultz blir ny nationell samordnare för suicidprevention, medan Gulan Avci får samma titel fast mot ensamhet. Därmed lämnar Avci också uppdraget som partisekreterare för Liberalerna.

I sitt nya uppdrag ska Gulan Avci kartlägga kommunernas arbete i områden där utanförskapet är stort, och utifrån det skapa en sammanhängande bild.

– Mitt uppdrag nu är att leverera ett bra och gott smörgåsbord till landets kommuner, så att de kan ta till sig av de goda exemplen som görs i olika delar av landet, men också från satsningar som inte har varit lika lyckosamma, säger hon till Altinget.

Läs också

Han tjänar bäst

Avcis anställning omfattar 40 procent av en heltid. Eftersom lönen utgår från hennes nuvarande arvode som riksdagsledamot innebär det att hon får 30 200 kronor i månaden för uppdraget. Vad Schultz får i månadslön är än så länge oklart.

Altinget har även begärt ut lönerna för de övriga nationella samordnarna som arbetar under regeringen.

Den största månadsinkomsten står Svante Axelsson för. Han är sedan 2016 nationell samordnare för Fossilfritt Sverige. För arbetet att göra Sverige till ett av världens första fossilfria länder får han 82 100 kronor i månaden.

Carl Berglöf hamnar på andraplats på lönelistan. Energi- och näringsminister Ebba Busch (KD) presenterade så sent som i januari honom som nationell samordnare för utbyggnaden av kärnkraft. Berglöf får 80 000 kronor i månaden för det uppdraget.

Thomas Ardenfors är nationell samordnare för den sociala barn- och ungdomsvården och får en månadslön på 73 000 kronor. En annan Tomas, Tomas Werngren, har i uppdrag att samordna en nationell digital infrastruktur inom hälso- och sjukvården. Werngren får 38 000 kronor i månaden för sitt arbete, som motsvarar 40 procent av en heltidstjänst.

Fick sluta

Gabriel Wikström överlämnade i mars Agenda 2030:s slutredovisning till regeringen. Som nationell samordnare tjänade han 85 000 kronor i månaden.

I ett inlägg på Linkedin skriver Wikström att han beklagar att regeringen inte ger honom möjligheten att fortsätta arbetet.

”Det är många som har hört av sig till mig och beklagat att regeringens arbete med Agenda 2030 nu i praktiken läggs ned”, skriver han och fortsätter:

”Jag kan bara hålla med och jag anser att det är ett stort strategiskt misstag.”

Nämnda personer

Gulan Avci

Nationell samordnare mot utanförskap, riksdagsledamot (L), ledamot i partistyrelsen
Studier i statsvetenskap och religionsvetenskap

Karin Schulz

Nationell samordnare suicidprevention
fil. kand i statsvetenskap (Uppsala uni. 1993)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00