Debatt

L: Sverige ska inte ha några utsatta områden år 2030

Vi vill se kraftfulla förebyggande insatser tillsammans med tuffa åtgärder för att återta makten i förorterna från gängen och klanerna. Det skriver Robert Hannah (L), riksdagsledamot och integrationspolitisk talesperson, tillsammans med Amir Jawad (L), riksdagskandidat.

”Det grova dödliga våldet kopplat till skjutningar och sprängdåd i samband med gängbrottslighet påverkar alla svenskars trygghet”.
”Det grova dödliga våldet kopplat till skjutningar och sprängdåd i samband med gängbrottslighet påverkar alla svenskars trygghet”.Foto: Johan Jeppsson/TT
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

I förorterna som vi har växt upp i, i såväl Helsingborg som Göteborg, var det de unga bråkmakarna som bestämde. Med tiden blev dessa unga bråkmakare våldsamma gängkriminella. Redan som barn kunde vi se vilka som skulle hålla i lagboken i framtiden och vilka som skulle hålla i vapen. Det var barnen till föräldrar som varken kunde svenska, arbetade eller kunde orientera sig i det svenska samhället särskilt väl.

Nu är dessa bråkiga pojkar, som har blivit våldsamma män, hela Sveriges problem. Det grova dödliga våldet kopplat till skjutningar och sprängdåd i samband med gängbrottslighet påverkar alla svenskars trygghet, i synnerhet de som bor i utsatta områden. Enligt en studie från Barnombudsmannen har detta lett till att en stor del av barnen som växer upp i utsatta områden inte har någon framtidstro.

Kraftfulla insatser

Vi liberaler vill se kraftfulla förebyggande insatser för att ge barnen framtidstro i kombination med tuffa åtgärder som behövs för att återta makten i förorterna från de kriminella gängen och klanerna. Det bästa brottsförebyggande arbetet är en fungerande skola. Men det räcker inte – tyvärr behövs även åtgärder för att skydda samhället från de som redan har kommit in på den kriminella banan.

Det är en högljudd minoritet vars agerande förtrycker en tyst majoritet i våra förorter.

Jämfört med andra länder är Sverige ett relativt tryggt land, men den grova brottsligheten utvecklas på ett allvarligt sätt. Polisen har identifierat 60 områden i Sverige där det finns påtagliga problem med kriminella nätverk, och det finns 22 särskilt utsatta områden där kriminella grupper men också religiösa fundamentalister upprättat parallella maktstrukturer.

Liberalerna har tagit fram en nationell plan som heter Förortslyftet för att lyfta våra utsatta områden i Helsingborg, Göteborg och hela Sverige. Över 200 förslag som tillsammans kommer göra att vi inte har några utsatta områden till 2030.

  • Skolan behöver ett ordningslyft.

Redan i ung ålder börjar det gå snett för många ungdomar. Skolan är det viktigaste verktyget för att arbeta förebyggande. Socialtjänsten, även i Helsingborg, måste få ett tydligare uppdrag och mer medel för att kunna arbeta preventivt med barn i skolålder som riskerar att hamna i kriminalitet. Alla elever och föräldrar måste även skriva under ett förväntansdokument, i vilket det framgår vilka regler som gäller och vad konsekvenserna är för regelövertramp. Det ska framgå att elever som förstör skolans egendom blir skyldiga att ersätta för de uppkomna skadorna.

  • Vårdnadshavare ska tvingas delta i insatser för sina barn.

Att vara förälder kommer med ett ansvar och skyldigheter – inte bara rättigheter. Det är vanligt förekommande att föräldrar inte vill delta i insatser för sina barn. Vi menar att föräldrar och barn ska kunna tvingas delta i sociala insatser för barnen. Det bör också bli lättare att dela ut viten och omhänderta barn som har föräldrar som inte vill delta i Socialtjänstens program för att hjälpa barnen ur kriminalitet.

  • Låt inte barn utnyttjas till att begå brott.

Genom straffrabatten utnyttjas just barn och unga av kriminella för att utföra brottsliga handlingarna. Ungdomsrabatten måste slopas för myndiga som begår grova brott. Ålder ska inte beaktas vid straffmätningen om en myndig person har begått ett brott där minimistraffet är minst ett års fängelse. Men det räcker inte där – det bör vara olagligt för vuxna att uppmana minderåriga att begå brott.

  • Unga som grips bör inte släppas direkt.

En ung person som begår ett förnedringsrån eller andra grova våldsbrott ska inte släppas direkt utan åtgärd för att kunna hota sina offer. Vi menar att en bred översyn måste ske av lagstiftningen så att häktning kan ske i fler fall än i dag i väntan på att socialtjänsten kan kopplas in och göra rätt insatser för barnet snabbt.

Minoritet förtrycker majoritet

En överväldigande del av befolkningen som växt upp eller lever med utsatta villkor begår inte brott – endast drygt en procent av befolkningen i utsatta områden är med i kriminella nätverk och av dessa är nästan samtliga unga män. Det är en högljudd minoritet vars agerande förtrycker en tyst majoritet i våra förorter. Det måste upphöra.

Hade våra förslag genomförts redan när vi gick i skolan hade inte generationer med ungdomar i Helsingborg, Göteborg och Sverige hamnat i händerna på kriminella gäng. Hela samhället måste nu agera för att återta kontrollen över områden som gängen kontrollerar och lagföra dem som begår brott. Det är enbart genom handlingskraft vi skapar ett Sverige som blir möjligheternas land för alla.

Nämnda personer

Robert Hannah

Riksdagsledamot (L), vice ordförande i kulturutskottet, migrations- och integrationspolitisk talesperson
Jur. kand (Stockholms uni., 2011), masterexamen i internationell rätt (Georgetown University, 2013)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00