Kravet: Återstarta stödlinjen för människor i kris

Återstarta den nationella hjälplinjen för att förebygga självmord. Det kräver tre organisationer i ett gemensamt upprop.

Tre organisationer kräver att regeringen och socialminister Jakob Forssmed (KD) kommer till skott i frågan om den nationella stödlinjen för människor i kris.
Tre organisationer kräver att regeringen och socialminister Jakob Forssmed (KD) kommer till skott i frågan om den nationella stödlinjen för människor i kris.Foto: Josefin Sparrdal/TT
Linda Berglund

Den nationella stödlinjen lades ner 2020 efter att regionerna inte längre ville finansiera den via Inera. Protesterna blev massiva, inte minst från olika brukarorganisationer, och ledde också till debatt i riksdagen. Regeringen gav då Folkhälsomyndigheten i uppdrag att utreda behovet.

Resultatet överlämnades till regeringen för ett år sedan och innebar en rekommendation att finansiera en ny hjälplinje för människor i kris, som ett komplement till hälso- och sjukvården och ideella organisationer. Kostnaden beräknades till mellan 19- och 39 miljoner kronor årligen, beroende på öppettider och antal anställda.  

Nu har Nationell Samverkan för Psykisk Hälsa, NSPH, Suicide Zero och Funktionsrätt Sverige tröttnat på att vänta. I ett gemensamt upprop kräver de att regeringen sätter fart.

Altinget logoOmsorg
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget omsorg får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här.
0:000:00