Forskare: ”Att inte utreda avkriminalisering är kunskapsfrånvänt”

Sverige behöver ha fler skadebegränsande insatser i narkotikapolitiken och skulle kunna hämta inspiration från Danmark. ”Att inte ens utreda frågan om avkriminalisering av eget bruk är kunskapsfrånvänt”, säger forskaren Torkel Richert.

Torkel Richert tycker att svenska politiker missar att skaffa sig kunskap genom att inte ens utreda frågan om avkriminalisering. 
Torkel Richert tycker att svenska politiker missar att skaffa sig kunskap genom att inte ens utreda frågan om avkriminalisering. Foto: Håkan Röjder
Linda Berglund

Malmö universitets forskningsprojekt Urbana drogscener har pågått i fem år och innehåller en rad olika delstudier, där forskarna fokuserat på personer som har en långvarig, tung narkotikaanvändning och deras vardagsliv och hur de påverkas av den narkotikapolitik som förs.
En av studierna är en jämförelse mellan Malmö och Köpenhamn.

– Det är två fall med liknande välfärdsstater och liknande politik på många områden, men som har helt olika narkotikapolitik, säger Torkel Richert vid Institutionen för socialt arbete på Malmö universitet, som är en av forskarna i projektet.

Skillnaderna mellan staterna är stora sett ur ett brukarperspektiv enligt studien. I Sverige känner sig brukarna mer jagade av polis och riskerar kännbara straff vid eget bruk. I Danmark undantas den som är socialt marginaliserad från straff för eget bruk.

– Det gör att man i Sverige använder narkotika på mer dolda och otrygga platser som toaletter, parker, trappuppgångar och vindar, säger Torkel Richert.

Altinget logoOmsorg
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget omsorg får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här.
0:000:00