Profile
Logga in
Logga in med SSOGlömt ditt lösenord?
Prenumerera
Debatt

Vi i Liberalerna vill se klimattullar på smutsig plast från Kina

Vi liberaler vill att användningen av fossil plast ska minska, men inte genom en symbolpolitisk plastpåseskatt. Vi ser hellre att den som importerar klimatskadlig plast till EU ska betala för sina utsläpp vid gränsen. Det skriver Simona Mohamsson, toppkandidat till Europaparlamentet (L) och Romina Pourmokhtari, klimat- och miljöminister (L). 

När EU kliver fram och vässar sin klimatpolitik, finns risken att klimatskadliga verksamheter väljer att flytta till andra delar av världen, skriver Simona Mohamsson och Romina Pourmokhtari, som vill inkludera plast i EU:s CBAM-system.
När EU kliver fram och vässar sin klimatpolitik, finns risken att klimatskadliga verksamheter väljer att flytta till andra delar av världen, skriver Simona Mohamsson och Romina Pourmokhtari, som vill inkludera plast i EU:s CBAM-system.Foto: Liberalerna
Simona Mohamsson
Romina Pourmokhtari
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Den enorma plastanvändningen i Europa får negativa effekter på såväl klimatet som miljön. Vid tillverkningen av fossil plast använder vi stora mängder råolja och genererar höga utsläpp i samband med produktionen.

Vid användning av plastartiklar är det dessutom mycket plastavfall som dumpas rakt ut i naturen så att miljön smutsas ned och farliga mikroplaster sprids till både människor och djur. Vid avfallshantering eldas plasten upp i stället för att återvinnas, vilket leder till ytterligare utsläpp och en resursförbrukning som klimatet blir lidande av. 

Ingen symbolpolitisk plastpåseskatt

Vi liberaler vill att användningen av fossil plast ska minska, men inte genom en symbolpolitisk plastpåseskatt på återvunna bärkassar eller bioplast. Vi ser hellre att den som importerar klimatskadlig plast till EU ska betala för sina utsläpp vid gränsen. EU-samarbetet ska användas mer för omställningen från det linjära till det cirkulära. Detta inbegriper allt från återvinning, återbruk och avfallshantering av plaster, kemikalier och textilier.

Det är det som gör EU till världens bästa miljöorganisation.

När alla EU:s medlemsländer gör gemensam sak får det en enorm påverkan på de globala utsläppen. Samtidigt leder det till att utsläppsminskningarna kan ske på ett mer kostnadseffektivt sätt, vilket ökar vår konkurrenskraft i världen. Det är det som gör EU till världens bästa miljöorganisation.

Smutsig plast från Kina importeras

Men när EU kliver fram och vässar sin klimatpolitik, finns risken att klimatskadliga verksamheter väljer att flytta till andra delar av världen så att utsläppen fortsätter att ske i samma utsträckning. För klimatet gör det ingen skillnad om utsläppen sker här eller där, så länge de sker någonstans. Därför finns i dag den så kallade CBAM-förordningen (Carbon Border Adjustment Mechanism), som fungerar som en gränsjusteringsmekanism på produkter som kommer in till EU för att motverka att utsläppsläckage sker.

Trots plastens negativa effekter för klimatet och miljön, så ingår inte plasten i CBAM-systemet i dag. Det gör att exempelvis smutsig plast från Kina importeras in till Europa, och konkurrerar ut våra klimatsmarta alternativ. Det skapar också sämre incitament för de kinesiska producenterna att vilja ställa om sin verksamhet för klimatets skull, eftersom det blir mer lönsamt för dem att låta bli.

Betala för utsläppen vid EU:s gräns

Liberalerna vill stoppa det utsläppsläckage som sker när plasttillverkningen endast flyttar från EU till länder med klimatskadlig produktion. Vi vill därför att plast och andra petrokemiska produkter ska ingå i EU:s klimattullar senast år 2026.

I praktiken innebär det att den som importerar klimatskadlig plast till EU tvingas betala för sina utsläpp vid EU:s gräns. Det blir därmed mer lönsamt för tillverkare som minskar sina utsläpp och dyrare för producenter med höga utsläpp i produktionen. Det kommer att styra tillverkarna världen över mot att använda mer hållbara tekniker och bättre återvinning i sina produktionsled, exempelvis genom att plasten tillverkas av biomassa eller infångad koldioxid i stället för olja och fossilgas. Med den svenska ingenjörskonsten och våra innovativa lösningar har vi alla möjligheter att gynnas av den utvecklingen.

Ett nytt kapitel i miljöpolitiken

Liberalerna vill att nästa mandatperiod i Europaparlamentet ska innebära ett nytt kapitel i den europeiska miljöpolitiken, med fokus på omställningen från en linjär till en cirkulär ekonomi. Vi vill se ett starkare Europasamarbete med fler gemensamma lösningar på gränsöverskridande problem för klimatet och miljön.

Det är hög tid att den som importerar klimatskadlig plast till EU får betala för sina utsläpp. Det ska vara dyrt att släppa ut, och tillverkare som minskar sin klimatpåverkan ska gynnas ekonomiskt av att ha ställt om. Länder som Kina ska inte kunna tjäna på att stå stilla, när Europa kliver fram i klimatomställningen.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

Altinget logo
Stockholm | Köpenhamn | Oslo | Bryssel
Politik på allvar
AdressJohannesgränd 1111 30 StockholmRedaktionen+46 (0)8 12 13 14 24[email protected]Prenumerationsärenden+46 (0) 73 529 99 09[email protected]Org.nr. 556980-5269
Chefredaktör och ansvarig utgivare:Sanna RaymanCFOAnders JørningKommersiell direktörLars GrafströmVdAnne Marie KindbergOrdförande och utgivareRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024