Vegetarisk myndighet väcker irritation

KÖTTFRIA MÅLTIDER. Skolverket har beslutat att enbart servera vegetariska luncher vid konferenser samt interna och externa möten. Det irriterar riksdagsledamöterna Kristina Yngwe (C) och John Widegren (M).

Skolverket har beslutat att enbart servera vegetariska luncher vid möten och konferenser för att minska myndighetens miljöpåverkan. Men beslutet imponerar inte på riksdagsledamoten John Widegren (M). Han anser att det innebär en snedvridning av den svenska marknaden när en myndighet tar ställning för en viss kosthållning.

I en skriftlig fråga till landsbygdsminister Jennie Nilsson (S) undrar Wiedegren om hon tänker vidta några åtgärder för att myndigheter inte ska snedvrida konkurrensen mellan livsmedel.

Nilsson har ännu inte svarat på den skriftliga frågan. Det har däremot civilminister Ardalan Shekarabi (S) gjort som har fått en skriftlig fråga angående Skolverkets kostpolicy från riksdagsledamot Kristina Yngwe (C).

C värnar betande mular

Yngwe är inte bekymrad över snedvriden konkurrens, utan påpekar att det finns ett behov av betande djur i landskapet för klara uppsatta mål om den biologiska mångfalden. Yngwe undrar om Shekarabi anser att det är rimligt att statliga myndigheter har policyer om vegetarisk mat, "i stället för att anta kostpolicyer som skulle kunna hjälpa Sverige att uppnå sina miljömål, till exempel genom upphandling av beteskött?"

I sitt svar skriver Shekarabi att det inte är hans roll att kommentera enskilda myndigheters policyer om kost. Han skriver sedan att regeringen har höga ambitioner för att använda upphandlingen som ett strategiskt verktyg i miljömålsarbetet.

Årlig utvärdering

Skolverkets beslut om luncher som bekostas av myndigheten ska vara vegetariska fattades i början av året. Policyn kommer att utvärderas årligen, skriver Katarina Tiväng, vikarierande stabschef vid Skolverket, i ett mejl till Altinget.

Forrige artikel Ministrars löner borde leda Ministrars löner borde leda Næste artikel Därför mobiliserar skogsbranschen i Bryssel Därför mobiliserar skogsbranschen i Bryssel
 • Rapportera

  Ulf Magnusson · Högskolan Dalarna

  Heja skolverket!

  När en myndighet äntligen tar ansvar för miljön i praktiken blir man genast påhoppad av två riksdagsledamöter från C och M, valfrihetens förespråkare framför andra. Varför inte också reglera andelen fågel-, fläsk- och nötkött. Annars snedvrids ju konkurrensen mellan olika köttproducenter. Äh! Inför en av riksdagen fastställd myndighetsmeny på en gång, vet ja! Jag ser med spänning fram mot nästa regleringsbrev!

 • Rapportera

  Carita Fornander · Specialpedagog

  Heja skolverket?

  Det brukar inte sluta så bra när moralisterna får styra och ställa.
  Oavsett partifärg. Vore miljöfrågan så enkel som att servera vegetariskt så vore saken biff. Att tro på enkla populistiska lösningar brukar aldrig sluta bra.
  En myndighet som fattar beslut bör hålla sig till väl underbyggd fakta och inte ägna sig åt att skicka ut moralsignaler till folket.

Svante Axelsson om Preem:

Svante Axelsson om Preem: "Egentligen är jag inte förvånad"

PREEMRAFF. Preems styrelsebeslut att dra tillbaka sin Preemraff-ansökan visar hur klimat och ekonomi går hand i hand, enligt Fossilfritt Sveriges Svante Axelsson. Han avfärdar också påståendet om att han skulle ha försvarat en utbyggnad.