Debatt

Vattenfall: Inköp av kärnbränsle bygger på säkerhet och försörjningsoberoende

Under inga omständigheter får en enskild leverantör tillgång till så mycket information som skulle motsvara något slags ”närvaro” djupt in i våra system. Det skriver Torbjörn Wahlborg, Vattenfall i en replik.

”Vi följer rekommendationer från Sveriges regering och alla internationella regelverk.”
”Vi följer rekommendationer från Sveriges regering och alla internationella regelverk.”Foto: Jessica Gow/TT
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

I en debattartikel i Altinget menar Helena Antoni (M) att ryska kärnbränsleleveranser till Vattenfall leder till ”rysk närvaro långt in i svenska kärnkraftsystem”. Men en leverantör av kärnbränsleelement får bara tillgång till sådan information och data som rör deras respektive leverans och som krävs för att ge teknisk feedback och utvärdera produkters kvalitet.

Läs också

Svensk kärnkraft har leverantörer från hela världen. Under inga omständigheter får en enskild leverantör tillgång till så mycket information som skulle motsvara något slags ”närvaro” djupt in i våra system. Vår verksamhet omfattas av rigorösa säkerhetskrav och granskas av svenska och internationella myndigheter.

Ledstjärnor för Vattenfalls inköp av kärnbränsle är försörjningsoberoende och affärsmässighet.

”Granskar alla leverantörer”

Ryska TVEL är en av flera internationella leverantörer av färdiga bränsleelement till Vattenfall. Tre ytterligare leverantörer är franska Framatome, amerikanska Westinghouse och amerikansk-spanska GNF/ENUSA. Vattenfalls strategi är att inte bli beroende av någon enskild leverantör eller ursprungsland. Ledstjärnor för Vattenfalls inköp av kärnbränsle är försörjningsoberoende och affärsmässighet. Vi vill ha en konkurrensutsatt internationell marknad i pris, teknik och innovation.

Torbjörn Wahlborg, Vattenfall.
Torbjörn Wahlborg, Vattenfall. Foto: Jeanette Hägglund

Därför köper Vattenfall bästa teknologi för kärnbränsle på en kommersiell marknad med internationell konkurrens. Vi granskar och prövar alla leverantörer för att de ska leva upp till vår code-of-conduct. Vi följer rekommendationer från Sveriges regering och alla internationella regelverk, däribland regler från Euratom Supply Agency, ESA, som styr hur mycket bränsle med olika ursprung som får importeras till EU-medlemsländer.

 

Läs tidigare inlägg i debatten

Avtalet innebär rysk närvaro i de svenska kärnkraftssystemen

När EU markerar och stänger dörren öppnar vi den i Sverige. För Putin är Sverige möjligheternas land när det gäller att bli licensierad för västdesignade reaktorer, skriver Helena Antoni (M).

Nämnda personer

Helena Storckenfeldt

Riksdagsledamot (M)
Master i internationella affärer (Hults uni. 2019)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00