Vänstern har skärpt klimatmålet – utan att berätta det

Vänsterpartiets klimatmål ligger nu i fas med Miljöpartiets krav på nollutsläpp till år 2035, enligt ett beslut i V:s riksdagsgrupp för drygt en månad sedan. Men partiledaren Nooshi Dadgostar har inte lyft beslutet, utan istället valt att spela ner betydelsen av uppsatta klimatmål.

Vänsterpartiets riksdagsgrupp har skruvat åt partiets klimatmål med fem år, med stöd av verkställande utskottet. Men hur viktigt är beslutet, enligt partiledaren Nooshi Dadgostar?
Vänsterpartiets riksdagsgrupp har skruvat åt partiets klimatmål med fem år, med stöd av verkställande utskottet. Men hur viktigt är beslutet, enligt partiledaren Nooshi Dadgostar?Foto: Pontus Lundahl/TT
Johanna Alskog

För drygt en månad sedan skärpte Vänsterpartiet sitt klimatmål. Det nya målet innebär att Sverige ska nå nollutsläpp av växthusgaser till år 2035, istället för det tidigare målåret 2040.

Beslutet fattades av riksdagsgruppens förtroenderåd, berättar partiets klimatpolitiska talesperson Jens Holm.

– Även VU har ställt sig bakom. Så därmed kan man väl säga att det är helt och hållet förankrat. De har ju haft stort inflytande i en del frågor den senaste tiden, säger Jens Holm till Altinget.

Det nya klimatmålet dök upp i två partimotioner från Vänsterpartiet på måndagen – skuggbudgeten och V:s årliga klimatmotion. Men beslutet är inte kommunicerat i övrigt, förutom genom en smyglansering av Jens Holm i klimatdebatten som hölls i riksdagen i början av september med anledning av IPCC-rapporten. I debatten frågade miljöminister Per Bolund (MP) samtliga partier om de är beredda att skärpa klimatmålet till år 2035.

– Vi i Vänsterpartiet är mycket tydliga. Ja, Per Bolund, det behövs skärpta klimatmål. Vi vill att vi ska ha nollutsläpp i Sverige till senast 2035, svarade då Jens Holm på Per Bolunds fråga.

Dadgostar nämnde inte beslutet

Jens Holm må vara tydlig, men frågan är hur tydligt Vänsterpartiet och dess ledning egentligen är? När partiledaren Nooshi Dadgostar i helgen intervjuades i Ekots lördagsintervju fick hon frågan om hon tycker att Sveriges klimatmål, beslutat av riksdagen, (nettonollutsläpp år 2045) bör skärpas.

– Det kan vi absolut titta på. Jag står fast vid att jag tycker det viktigaste är att det bli verkstad. För nu märker jag att vi har väldigt mycket mål, absolut vi kan skärpa det, men på vilka premisser och hur ska det gå till? svarade Dadgostar.

Altinget har ställt frågan till Nooshi Dadgostar varför hon inte svarade i intervjun att Vänsterpartiet redan har tittat på det samt dessutom beslutat att skärpa partiets mål ytterligare jämfört med riksdagens? Men har endast fått en skriftlig kommentar från Dadgostars pressekreterare:

”Vänsterpartiets skuggbudget var inte presenterad i lördags. Det viktiga är, precis som Nooshi säger, att få till handling i klimatpolitiken.”

Altingets andra fråga om skärpningen är en reaktion mot den interna kritiken – från över 100 medlemmar i slutet av sommaren om att partiet inte prioriterar klimatfrågan – får däremot inget svar alls. Inte heller frågan om varför ett skärpt klimatmål är viktigt får något svar från Dadgostars presstab.

Internt missnöje har inte påverkat

Att riksdagsgruppen beslutade om att skärpa partiets klimatmål, och fick stöd av VU, hade inget med det interna missnöjet och uppropet till partiledningen att göra, enligt Jens Holm.

– Det skulle jag inte säga. Det hänger mer ihop med att vi har tagit till oss IPCC-rapportens budskap om att vi måste agera snabbare, säger han.

Varför har Vänsterpartiet inte kommunicerat beslutet att ni skärpt ert klimatmål?

– Ja du, det kan man fråga sig, säger Jens Holm.

Läs också

Nämnda personer

Jens Holm

Styrelseordförande Stockholms hamn AB, hållbarhetsansvarig ESMC
fil. mag. i sociologi (Uppsala uni., 1996)

Nooshi Dadgostar

Partiledare Vänsterpartiet
Juridikstuderande (Stockholms uni., 2009-)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00