Vallöftet: Moderaternas maxtaxa landade hårt

Tunga ekonomer sågade kvickt Moderaternas förslag om ett högkostnadsskydd för privata elkunder. Även klimatforskaren Mikael Karlsson är hård i sin kritik. ”Den som har störst hus och mest elslukande utrustning ska få kompensation för det. Det är delvis att ge statligt bidrag till dem som slösar.” säger han.

I norska fotspår. Moderaternas partiledare Ulf Kristersson och ekonomiskpolitiska talesperson Elisabeth Svantesson presenterar vallöftet om ett högkostnadsskydd för elkonsumenter, ett förslag partiet har hämtat från Norge.<br>
I norska fotspår. Moderaternas partiledare Ulf Kristersson och ekonomiskpolitiska talesperson Elisabeth Svantesson presenterar vallöftet om ett högkostnadsskydd för elkonsumenter, ett förslag partiet har hämtat från Norge.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Johanna Alskog

Femton miljarder kronor under tre månader. Så mycket räknar Moderaterna med att vallöftet om att införa ett tillfälligt högkostnadsskydd för privata elkonsumenter skulle kosta staten. Summan kan jämföras med den så kallade miljöbudgeten, utgiftsområdet Allmän miljö och naturvård, som i år omfattar totalt 21 miljarder kronor.

Exakt hur subventionen är tänkt att vara konstruerad har inte partiet några utförliga svar på, men ger ett räkneexempel där staten tar 75 procent av kostnaden när priset på el stiger över en viss nivå per kilowattimme. Hur nivåerna sätts ska ”avgöras av marknadsläget”.