Vallöftet: Moderaternas maxtaxa landade hårt

Tunga ekonomer sågade kvickt Moderaternas förslag om ett högkostnadsskydd för privata elkunder. Även klimatforskaren Mikael Karlsson är hård i sin kritik. ”Den som har störst hus och mest elslukande utrustning ska få kompensation för det. Det är delvis att ge statligt bidrag till dem som slösar.” säger han.

I norska fotspår. Moderaternas partiledare Ulf Kristersson och ekonomiskpolitiska talesperson Elisabeth Svantesson presenterar vallöftet om ett högkostnadsskydd för elkonsumenter, ett förslag partiet har hämtat från Norge.<br>
I norska fotspår. Moderaternas partiledare Ulf Kristersson och ekonomiskpolitiska talesperson Elisabeth Svantesson presenterar vallöftet om ett högkostnadsskydd för elkonsumenter, ett förslag partiet har hämtat från Norge.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Johanna Alskog

Femton miljarder kronor under tre månader. Så mycket räknar Moderaterna med att vallöftet om att införa ett tillfälligt högkostnadsskydd för privata elkonsumenter skulle kosta staten. Summan kan jämföras med den så kallade miljöbudgeten, utgiftsområdet Allmän miljö och naturvård, som i år omfattar totalt 21 miljarder kronor.

Exakt hur subventionen är tänkt att vara konstruerad har inte partiet några utförliga svar på, men ger ett räkneexempel där staten tar 75 procent av kostnaden när priset på el stiger över en viss nivå per kilowattimme. Hur nivåerna sätts ska ”avgöras av marknadsläget”.

VALLÖFTET: En maxtaxa för elkunderna

Vad lovar Moderaterna?

Ett tillfälligt högkostnadsskydd för privata elkunder.

”Om månadspriset överstiger en viss nivå kommer staten stå för en majoritet av den överskjutande kostnaden den månaden.” skriver partiet. Hur nivåerna sätts ska avgöras av marknadsläget.

Vad skulle det kosta?

15 miljarder kronor för tre månader.

Hur ska det finansieras?

Med pengar som annars skulle gå till bistånd och till klimatåtgärder inom satsningen Klimatklivet samt genom ökad vinst från Vattenfall och kapacitetsavgifter från Svenska kraftnät.

Moderaternas miljardlöfte till väljarna sågades snabbt från ekonomhåll av Lars Calmfors, professor emeritus i internationell ekonomi, samt av nationalekonomen och välfärdsforskaren Andreas Bergh.

Altinget logoMiljö och Energi
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget miljö och energi får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här
0:000:00