V tappar miljö- och klimattopp: "Ska upp och städa i morgon"

Vänsterpartiets Elin Segerlind tappar sitt mandat och partiet förlorar därmed sin miljö- och klimatpolitiska talesperson. Hon anser att partiets strategi på miljö- och klimatområdet behöver utvärderas: ”Det har blivit mer ett försvar än att man kunnat berätta framåt vad vi vill”

Elin Segerlind anser att partiet behöver göra en ordentlig eftervalsanalys. <br><br>
Elin Segerlind anser att partiet behöver göra en ordentlig eftervalsanalys.

Foto: Janerik Henriksson / TT
Jacob Hederos

Både Centerpartiet och Vänsterpartiet ser efter den preliminära mandatfördelningen ut att förlora sina mandat i norra Västra Götaland.

I valdistriktet tog Centerpartiet också hem fler röster än Vänsterpartiet, vilket får Segerlind att dra slutsatsen att hon inte heller står först i kö om situationen skulle förändras i den slutliga omröstningen.

– Jag har räknat ut mig själv redan. Jag tror inte att jag kommer att komma tillbaka, säger Segerlind till Altinget.

Foto: Jessica Segerberg
Vad innebär det här för din del?

– Jag vet inte vad det innebär för mig. Jag har inget jobb att gå tillbaka till, så jag blir ledig en stund. Jag kommer inte att vara aktiv politiskt på det viset nu, utan jag får försöka att hitta en annan plattform och driva mina frågor. Jag vill helst kunna använda den kunskap jag fått de här fyra åren och göra någonting framåt med det.

Vem kan ta över miljö- och klimatfrågorna hos Vänsterpartiet nu?

– Jag skulle inte säga att det finns någon glasklar. Men Andrea Andersson Tay på Stockholmslistan, som tidigare jobbat på Jordens Vänner. Sedan har vi Lorena Delgado, också från Stockholm, som också är engagerad i de här frågorna. Det är ingen glasklar, men det var nog inte jag heller för fyra år sedan, så det behöver inte betyda något i sakfrågorna.

Nu inleds alltså en ny karriär för Elin Segerlind.

– Jag ska åka till Stockholm imorgon och städa min lägenhet.

Är det något särskilt ämnesområde du skulle vilja arbeta vidare med?

– Ja, jag skulle gärna arbeta vidare med havsfrågor och frågor kopplade till havet. Jag var med i den miljömålsberedningen och de frågorna har blivit lite av mina hjärtefrågor. Så att arbeta med Östersjöfrågor eller Västerhavet hade varit intressant.

Ställer delvis upp på Holms kritik

Vänsterpartiets tidigare klimatpolitiska talesperson Jens Holm riktade under måndagen kritik mot partiets strategi som bland annat var inriktad mot att kommunicera annorlunda kring miljö- och klimatpolitiken för att framför allt locka industriväljare, bland annat från SD. Men enligt Göteborgs universitets vallokalsundersökning så ser partiet endast ut att ha fått en procent av sina väljare från SD.

”Ett bortsjabblat momentum, en valstrategi dömd att misslyckas.” sammanfattar ETC.

Segerlind håller delvis med sin partikollega.  

– Backar man så mycket som vi gjort, så är det klart att man behöver vara självkritisk och fundera på vad vi kunde gjort annorlunda, säger Segerlind till Altinget och fortsätter:  

– Jag ser också att vi tappat en hel del röster till Miljöpartiet, till exempel. Så det finns potential till förbättring.

Den uttalade ambitionen var bland annat att växa i orter som Sandviken och Grums. Men i båda de kommunerna ser partiet ut att i stället ha backat.

– Det är ett tecken på att den bruksortsstrategin inte fungerade som det var tänkt, säger Segerlind, som samtidigt påpekar att det inte varit särskilt gynnsamma förhållanden i valrörelsen.

– Alla småpartierna ligger ju nu nära varandra, och det var de stora partiernas val också. Så det är ju inte bara strategi, utan det är även andra faktorer också, som Ukrainakriget och pandemin som gynnar kanske ett regeringsparti som Socialdemokraterna. Samtidigt har Sverigedemokraterna gjort typ allt rätt på sin sida. Men strategin spelar in, så är det ju.

”Hade behövt mer fokus på klimatpolitiken”

Elin Segerlind vill inte dra några större slutsatser ännu utifrån ett eftervalsanalysperspektiv, men ser ändå vissa effekter som den uttalade strategin på miljö- och klimatområdet har haft i valrörelsen.

– Vi behöver göra en grundlig analys, det är det tråkiga svaret. Men jag som jobbar med miljö- och klimatfrågor ser att det är ett område där vi tappade mycket inför valet och i valrörelsen, vilket inte hade behövts. Vi har en bra klimatpolitik som vi hade behövt fokusera på för att behålla väljare.

Det där utskicket om kommunikation var inte så smart?

– Nej, det var inte så smart, det var det inte. Inte för att det höll sig så länge, men det var inte smart ändå.

Du har märkt att du behövt motivera politiken på ett annat sätt?

– Det har blivit mer ett försvar än att man kunnat berätta framåt vad vi vill. Att vi förlorar stödröster till Miljöpartiet har varit tydligt en lång tid. Men de ökar ju inte så mycket som vi förlorar, så det är inte bara det. Men det är det också.

Nämnda personer

Elin Segerlind

Tidigare riksdagsledamot (V)

Jens Holm

Styrelseordförande Stockholms hamn AB, hållbarhetsansvarig ESMC
fil. mag. i sociologi (Uppsala uni., 1996)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00