Upp till bevis för EU:s gröna giv – det här ska komma i år

ARBETSPROGRAM. EU-kommissionens plan för det kommande året bjuder på både orosmoln och glädjeämnen för miljöaktörerna. Här är ett axplock av insatserna.

En stor del av insatserna i den gröna given under EU-kommissionens första år innebär i praktiken strategidokument och andra icke-lagstiftande åtgärder. Men vissa av dessa väger tyngre än andra.

I första veckan av mars utlovas exempelvis både en uppdaterad plan för cirkulär ekonomi som ska åtföljas av flera nya och uppdaterade lagstiftningar för att minska resursanvändningen i unionen. Samma vecka ska också en ny industristrategi, som bland annat ska se till att understödja omställning av de mest utsläppsintensiva industrierna, läggas fram.

Biologiska mångfaldsstrategin som också ska presenteras i mars ser dock ut att bli en besvikelse för EU-parlamentet. Parlamentet hade begärt att unionen ska enas om en bindande målsättning om att skydda 30 procent av unionens landyta till år 2030 som ett inspel till de kommande förhandlingarna i Kunming, Kina.

Login