Upp till bevis för EU:s gröna giv – det här ska komma i år

ARBETSPROGRAM. EU-kommissionens plan för det kommande året bjuder på både orosmoln och glädjeämnen för miljöaktörerna. Här är ett axplock av insatserna.

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen.
EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen.Foto: Jean-Francois Badias/TT
Jacob Hederos

von der Leyen håller med om att att vårt hus står i brand men säger att Europa borde vänta tills i höst med att diskutera hur man ska släcka elden

Greenpeace Sebastian Mang

En stor del av insatserna i den gröna given under EU-kommissionens första år innebär i praktiken strategidokument och andra icke-lagstiftande åtgärder. Men vissa av dessa väger tyngre än andra.

I

Dokumentation

Färre skrotas – även kilometerskatten överlever

Till skillnad från förra kommissionens första runda sker det inte lika många tillbakadraganden av lagförslag i Von der Leyens startår. 32 förslag skrotas  – varav de flesta på miljöområdet rör fiskeregleringar som anses ha blivit ”överflödiga”.

Bland några av de andra förslagen som försvinner återfinns kloningsförbuden för boskap och kombitransportdirektivet – varav det senare utlovas komma i en annan form då förslaget inte bidrar tillräckligt till att ställa om transportsektorn för tillfället.

En kandidat som tidigare har pekats ut som att den skulle skrotas för att göras överlevde dock den första gallringen.

Eurovinjettöversynen – som bland annat skulle kunna leda till att Sverige får införa kilometerskatt – har nämligen visat sig svårtröskad i ministerrådet. Men EU-ordförandelandet Kroatien ska göra ett nytt försök att ro ihop en kompromiss under våren, och kommissionen verkar därför vänta med att kapa förslaget.

Läs också: Sveriges protest mot vägavgiftsförslag fick gehör

Bakgrund:
Kommissionens egna presentation av arbetsplanen
Europeiska miljöorganisationssamarbetet EEB:s uttalande


Altinget logoMiljö och Energi
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget miljö och energi får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här
0:000:00