Tufft förhandlingsläge i Miljömålsberedningen

Förhandlingarna mellan riksdagspartierna i Miljömålsberedningen om de konsumtionsbaserade utsläppen har gått in på upploppet. Det är flera politiskt kontroversiella frågor som ligger på förhandlingsbordet och, enligt uppgifter till Altinget, är det framför allt förslagen om de siffersatta målen som hänger löst.

Flyget klimatpåverkan är en av knäckfrågorna när förhandlingar mellan riksdagspartierna i Miljömålsberedningen om de konsumtionsbaserade utsläppen nu går in på upploppet.
Flyget klimatpåverkan är en av knäckfrågorna när förhandlingar mellan riksdagspartierna i Miljömålsberedningen om de konsumtionsbaserade utsläppen nu går in på upploppet.Foto: Johan Nilsson/TT
Johanna Alskog

I januari förra året lämnade Miljömålsberedningen över sitt betänkade Havet och människan till dåvarande miljöminister Isabella Lövin (MP). Förhandlingarna om havsfrågorna tycks ha skett i förhållandevis god harmoni mellan riksdagspartiernas ledamöter i beredningen.

Annat är det med de konsumtionsbaserade utsläppen, ett uppdrag där Miljömålsberedningen nu börjar komma in på de de avslutande förhandlingsrundorna. Senast den sista februari ska klimat- och miljöminister Annika Strandhäll (S) ha betänkandet i sin hand, men redan under den första veckan i februari ska ledamöternas förhandlingar vara klara.

– Vi ska lämna in om två veckor, vi får se hur långt vi kommer. Det är stor tidspress, säger Centerpartiets Rickard Nordin.

Altinget logoMiljö och Energi
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget miljö och energi får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här.
0:000:00