Trots klimatkritik – EU godkänner finansiering till gasprojekt

EU-STÖD. Onsdagens protestomröstning beskrevs av MP som ett test av EU-parlamentets uttalade klimatnödläge. Parlamentet godkände dock fortsatt finansiering till naturgasprojekt. C och L menar dock att MP:s linje är ihålig.
– Det som Miljöpartiet gör genom att blockera beslutet är att sätta ett Bamseplåster på ett köttsår, säger Fredrick Federley (C).

Hur ska EU-parlamentet se på listan med gemensamt intressanta energiprojekt som EU-kommissionen lagt fram för att de anses förtjäna statsstöd och tillgång till fördelaktiga lånevillkor?
Den politiska manglingen kring den så kallade PCI-listan gick en ny runda i EU-parlamentet under onsdagen.

I ena vågskålen låg ett förslag om att lägga in ett veto mot den föreslagna listan. Förespråkarna hänvisar till att 32 fossilgasprojekt måste strykas från listan innan parlamentet kan ge den grönt ljus. Detta då de inte är i linje med Parisavtalet.

Motståndarna till ett veto pekade istället på att ett sådant ställningstagande hade varit plakatpolitik, bland annat då EU-institutionerna då skulle stå kvar med den tredje listan från 2017, som innehåller mer än dubbelt så många fler gasprojekt.

Login