Debatt

Timbro: "Signalpolitik kommer inte hjälpa klimatet"

REPLIK. Om man anser sig värna klimatet bör man se till att de åtgärder som genomförs är effektiva. Flygskatten är, i motsats till vad Naturskyddsföreningen menar, inte ett bra medel för att minska våra utsläpp, skriver Ellen Gustafsson, Timbro.

Ellen Gustafsson, Timbro. 
Ellen Gustafsson, Timbro. 
Ellen Gustafsson
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.
Av: Ellen Gustafsson
rapportförfattare, Timbro 
 
Att Naturskyddsföreningen anser flygskatten vara absolut nödvändig för att
minska utsläppen är inte förvånande, eftersom det ligger i linje med deras konsekventa förbiseende av vad som är effektiv klimatpolitik och de åtgärdsprioriteringar som krävs.

I min rapport Effektiv klimatpolitik? (Timbro) bedömer jag ett antal klimatåtgärder utifrån ett effektivitetsperspektiv, baserat på expertutlåtanden och från myndigheter som Konjunkturinstitutet, Energimyndigheten och Naturvårdsverket. Flygskatten är varken nödvändig eller effektiv för att minska utsläppen.

Flygskatt innebär ej minskade utsläpp 

Klimatet är globalt. Det är därför av största betydelse att få så stora utsläppsminskningar som möjligt med de resurser vi lägger på området. Politiken måste vara effektiv. Alternativet är att vi bränner pengar på symbolpolitiska handlingar, med lite nytta för klimatet.

Till att börja med ingår flyget i EU:s utsläppshandelssystem. Det innebär att minskade svenska flygningar till följd av en svensk flygskatt inte nödvändigtvis innebär minskade utsläpp, eftersom detta ger utrymme för andra flygresor inom handelssystemet då utsläppsnivån är konstant. Utsläppen kan däremot minska om flygresorna utför EU minskar, men även denna klimatvinst undermineras av att svenska flyg kommer ingå i en provfas av ett internationellt utsläppshandelssystem från år 2021.

Flygskatten förklädd i klimatambitioner 

Det är svårt att betrakta flygskatten som något annat än en fiskal skatt, med innebörden att dryga ut statskassan förklätt i klimatambitioner. Även regeringen säger i sin budget att flygskatten har ett signalvärde. Men signaler kommer inte att hjälpa klimatet.

Naturskyddsföreningen kan gärna läsa min rapport för Timbro och ta lärdom av den.

Klimatet är för viktigt för ineffektiva åtgärder som inte träffar målet. Även om införandet av flygskatten vilar på goda intentioner, är det inte tillräckligt för att ge den en klimatstämpel – än mindre att kalla den nödvändig. Bra klimatåtgärder är sådana som sänker utsläppen på riktigt. Naturskyddsföreningen kan gärna läsa min rapport för Timbro och ta lärdom av den.

För klimatet kan inte vänta. 

Dokumentation

Läs Naturskyddsföreningens debattartikel:

"Att avskaffa flygskatten gynnar flygbranschen – inte klimatet"
Alliansen vill avskaffa flygskatten och ersätta den med alternativa lösningar. Det är bra med komplettering, men flygskatten är absolut nödvändig för att minska utsläppen, skriver Naturskyddsföreningens ordförande Johanna Sandahl.



E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00