Debatt

Sverige borde gå med i biodrivmedelsalliansen

Genom att gå med i den globala biodrivmedelsalliansen markerar regeringen att fossilfrämjandet är tillfälligt och övergående. Det vore ett viktigt besked, skriver Mattias Goldmann, grundare 2030-sekretariatet och Francis X Johnson, IPCC-AR6 författare och forskningsledare, Stockholm Environment Institute.

COP28 är avgörande för vår gemensamma framtid, men också mer specifikt för hur omvärlden ser på Sverige. Låt klimatmötet bli en global signal att Sverige tänker behålla ledarrollen i att främja en klimatsmart, hållbar och biobaserad framtid, skriver debattörerna.
COP28 är avgörande för vår gemensamma framtid, men också mer specifikt för hur omvärlden ser på Sverige. Låt klimatmötet bli en global signal att Sverige tänker behålla ledarrollen i att främja en klimatsmart, hållbar och biobaserad framtid, skriver debattörerna.Foto: Peter Dejong/AP/TT
Mattias Goldmann
Francis X Johnson
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

COP28-mötet i Dubai måste bli startskottet för mycket snabba och långtgående utsläppsminskningar. Den genomgång som ska behandlas politiskt visar att vi inte är i närheten av Parisavtalets mål och UNFCCC slår fast att ”Fönstret för meningsfulla förändringar stänger, och tiden för att agera är nu”.

Inhemsk biodrivmedelsproduktion stärker energisäkerheten, minskar sårbarheten och ger fler gröna jobb i Sverige

Sverige har byggt upp sitt goda miljöanseende alltsedan Stockholmskonferensen 1972. Särskilt inom bioekonomin ses vi som världsledande inom forskning, genomförande, finansiering och politik – just vad Internationella Energiorganet IEA efterlyser.

Sverige bör markera

Under de kritiska kommande åren behövs svenskt ledarskap mer än någonsin för att utveckla och implementera bioekonomilösningar. Regeringen bör därför på COP markera att:

  1. Vi i Sverige ser över klimatmålen i ambitiös anda. Regeringsförklaringen slår fast att ”Sverige ska föra en ambitiös och effektiv klimatpolitik för att nå klimatmålen. Det svenska näringslivet ska ges förutsättningar att vara ledande i den gröna omställningen”. På COP måste regeringen visa att det gäller; att Sverige inte har för avsikt att skyffla över utsläppsminskningarna på andra länder, och att en eventuell revidering av klimatmålen måste ske i ambitiösa anda. Det krävs för att Sverige ska behålla sitt goda klimatanseende, vars betydelse näringslivet inskärper, som är grunden för Fossilfritt Sveriges färdplaner och Business Sweden’s ”Pioneer the Possible”.
  2. Sverige ger biodrivmedel en ökad roll. Sveriges klimatpåverkan ökar med 5,2 miljoner ton koldioxid år 2024 och 6,7 miljoner ton år 2026 genom att reduktionsplikten kraftigt sänks och skatten på fossil bensin och diesel läggs på EU:s miniminivå. I den mån beslutet inte går att backa från, bör regeringen på COP28 ge besked om att vi liksom Finland åter ökar efterfrågan på biodrivmedel efter år 2026, i linje med vad Riksrevisionen slår fast: ”Reduktionsplikten har förutsättningar att bidra till framför allt målet för inrikes transporter till 2030 till rimlig kostnad, jämfört med andra sätt att nå målet”. Inhemsk biodrivmedelsproduktion stärker energisäkerheten, minskar sårbarheten och ger fler gröna jobb i Sverige – en särskilt angelägen signal till ett fossildominerat COP.
  3. Sverige ansluter sig till Global Biofuels Alliance. Alliansen lanserades nyligen på G20 av Indien och USA och har nu 22 medlemmar, bl.a. COP28-värden Förenade Arabemiraten. Alliansen ska säkra tillgång på biodrivmedel, se till att de är konkurrenskraftiga, att de tillverkas hållbart och att styrmedel utformas effektivt, samt etablera en global plattform liknande International Solar Alliance. Sverige har haft världens snabbaste omställning till förnybara drivmedel och bör bidra med integrerade system och innovationsplattformar och vår erfarenhet av framgångsrikt policyarbete.

Viktigt besked för regeringen

Genom att gå med i den globala biodrivmedelsalliansen markerar regeringen att fossilfrämjandet är tillfälligt och övergående. Det vore ett viktigt besked gentemot inhemska biodrivmedelsproducenter, till näringslivet som är beroende av biodrivmedlen för att nå klimatmålen och till hushåll och väljare som behöver återfå förtroendet på regeringens vilja att vara en del av lösningen på den akuta klimatkrisen.

COP28 är avgörande för vår gemensamma framtid, men också mer specifikt för hur omvärlden ser på Sverige. Låt klimatmötet bli en global signal att Sverige tänker behålla ledarrollen i att främja en klimatsmart, hållbar och biobaserad framtid.

Nämnda personer

Romina Pourmokhtari

Klimat- och miljöminister (L)
Studier i statsvetenskap (Uppsala uni.)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00