10 frågor och svar om Altingets valkompass

Altingets kandidattest är ett verktyg som gör det enkelt att lära känna dina  kandidater bättre. Läs 10 vanliga frågor om testet här.

Redaktionen

VAD ÄR KANDIDATTESTET?

Testet är ett sätt att lära känna kandidaterna i det kommande valet bättre - och ett sätt att sätta sig in i några av de frågor som politikerna måste ta ställning till efter valet. Det kan också ge dig en uppfattning om vem du själv är mest överens med, och så kan du få mer information om kandidaterna och deras hjärtefrågor. Genom att klicka på kandidaterna kan du se mer om vad de tycker och vilka frågor de vill arbeta för.

KAN TESTET BERÄTTA VEM JAG BÖR RÖSTA PÅ?

Nej. Kandidattestet kan hjälpa dig att lära känna kandidaterna bättre och att upptäcka fler kandidater. Men testet är inte ett facit över vem du ska rösta på.

VEM FORMULERAR FRÅGORNA?

Det gör Altinget. Vi lägger ner mycket tid på att hitta, formulera och testa frågor som speglar de diskussioner som politikerna faktiskt är oeniga om. För varje fråga erbjuder vi en kort förklaring till varför frågan är relevant eller aktuell. 

VILKA KANDIDATER ÄR MED I TESTET?

Alla kandidater från svenska partier som är representerade i parlamentet erbjuds att delta i vårt test. Om du är kandidat men inte är med i testet kan du skriva till [email protected] så får du en inbjudan. Det tillkommer löpande fler kandidater, så det kan vara en bra idé att göra testet flera gånger för att lära känna ännu fler kandidater.

HUR BEDÖMER NI VEM JAG ÄR MEST ÖVERENS MED?

Vår metod är enkel och bygger på hur nära dina svar är kandidatens. Det ger flest poäng om ni svarar helt lika, och näst flest om du till exempel svarar ”håller delvis med” och kandidaten svarar ”håller helt med”, och så vidare. Du kan läsa mer om hur vi beräknar resultatet i den här artikeln.

STÄMMER DET ATT KANDIDATTESTET ÄR TILL FÖRDEL FÖR DE STORA PARTIERNA?

Nej, alla kandidater har samma tyngd i kandidattestet. Men ju fler kandidater ett parti har, desto större är den matematiska sannolikheten att en av partiets kandidater matchar dina svar. Även inom partierna svarar ju kandidaterna inte helt lika. På det sättet kan de stora partierna ha en fördel, förutsatt att deras listor är längre. Å andra sidan kan du matcha med förhållandevis okända kandidater från mindre partier om ni har svarat lika på många frågor – och på så sätt kan testet ge en fördel för partier och kandidater som annars inte får mycket uppmärksamhet.

SPARAR NI DATA OM MINA SVAR?

Nej, vi sparar ingen information om dig eller dina svar. Vi sparar en cookie i din webbläsare för att förbättra användarupplevelsen så att du inte behöver fylla i samma test två gånger om du inte vill. Men data och statistik om kandidattestet är helt anonymiserade och delas aldrig med andra – heller inte med politiska partier för att rikta annonser till dig eller liknande. 

VAD SKILJER ALTINGETS KANDIDATTEST FRÅN ANDRA TEST?

Altinget har gjort kandidattest sedan 2001 och är en av de mest erfarna leverantörerna av kandidattest i Europa. Vi är en del av ett nätverk av europeiska medier och forskare som ständigt arbetar med att förbättra kandidattesterna. Våra kandidattester har använts också av neutrala public service-medier återkommande av DR i Danmark och även av SVT i Sverige vid föregående riksdagsval och förra EU-valet. 

KAN KANDIDATERNA FUSKA MED TESTET?

Nej. Kandidattestet jämför dina svar med de svar som kandidaterna har gett. Därför kan man inte fuska för att träffa fler genom att svara på ett visst sätt. I Altingets kandidattest har vi tagit bort möjligheten att svara ”neutral” eller ”vet inte” just för att säkerställa att du matchas med kandidater som faktiskt delar dina åsikter. Läs mer om våra överväganden här

ÄR KANDIDATTESTET ETT DEMOKRATISKT PROBLEM?

Vi menar att svaret är nej. Det kommer regelbundet kritik mot fenomenet valkompasser och kandidattester. De kritiseras växelvis för att vara oseriösa, vilseledande, för ytliga eller för svåra. Vi anser att ett bra kandidattest ger en bra indikation på var man befinner sig i ett politiskt spektrum och en god översikt av vad partierna och deras företrädare tycker. Vi är mycket engagerade i att vårt kandidattest ska innehålla seriös information om valet, kandidaterna och deras åsikter.

Man bör naturligtvis inte lägga sin röst enbart baserat på ett kandidattest. Men vi menar att ett kandidattest har stort demokrativärde också i det att kandidater inte matchas mer eller lättare av att de är kända eller för att de toppar en lista. I vårt kandidattest står alla kandidater från alla listor jämbördiga inför väljaren.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

Altinget logo
Stockholm | Köpenhamn | Oslo | Bryssel
Politik på allvar
AdressJohannesgränd 1111 30 StockholmRedaktionen+46 (0)8 12 13 14 24[email protected]Prenumerationsärenden+46 (0) 73 529 99 09[email protected]Org.nr. 556980-5269
Chefredaktör och ansvarig utgivare:Sanna RaymanCFOAnders JørningKommersiell direktörLars GrafströmVdChristoph NørgaardOrdförande och utgivareRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024