Debatt

Svenska kraftnät: "Dansk Energis argumentation brister"

REPLIK. Anders Stouge vid Dansk Energi kräver politiska åtgärder för att komma tillrätta med begränsningar i handelskapaciteten för el på den dansk-svenska gränsen. Men argumentationen brister eftersom den inte tar hänsyn till fysiska realiteter i det svenska elnätet, skriver Svenska kraftnäts Niclas Damsgaard.

Niclas Damsgaard, Svenska kraftnät, svarar på kritiken från Dansk energi.
Niclas Damsgaard, Svenska kraftnät, svarar på kritiken från Dansk energi.
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Av: Niclas Damsgaard
tf chef Systemdivisionen, Svenska kraftnät 

Anders Stouge vid Dansk Energi kräver att det ska vidtas politiska åtgärder för att komma tillrätta med begränsningar i handelskapaciteten för el på den dansk-svenska gränsen. Svenska kraftnät tilldelar alltid maximal tillgänglig kapacitet till marknaden, med hänsyn tagen till driftsäkerheten i det svenska stamnätet och specifikt i det så kallade västkuststnittet.

Dansk Energi argumentation brister

Dansk Energis argumentation brister i att den inte tar hänsyn till de fysiska realiteter som finns i det svenska elnätet. Det är oklart vilka politiska ingrepp som Dansk Energi ser framför sig ska kunna vidtas. Det är svårt att se åtgärder som skulle ge något annat än en artificiell höjning av handelskapaciteten vilket i slutändan inte kan leda till en faktisk förändring av flödena i nätet.

I den nordiska elmarknadsmodellen strävar vi efter att ha en nära koppling mellan marknaden och elsystemets fysiska sammansättning. Svenska kraftnät har exempelvis kritiserat Tyskland för att de inte har infört elområden för att hantera flaskhalsar.

Konstgjort handelskapacitet leder till ett dyrare system 

På den nordiska marknaden är marknadsutfallet inte bara ett finansiellt utfall, utan marknadsutfallet är centralt för driften av systemet. En mycket nära koppling mellan marknadens utformning av elsystemets fysik är därför av stor betydelse för den nordiska elmarknadens funktion. Tilldelning av konstgjord handelskapacitet, som inte har en god koppling till elsystemets fysiska egenskaper, leder till en frikoppling mellan elmarknaden och elsystemet. Det skulle krävas kostsamma åtgärder, till exempel mothandel, som i slutändan skulle leda till ett dyrare system. Dessa kostnader skulle belasta nätkunderna.

Västkustsnittet har begränsningar 

Orsaken till att Svenska kraftnät begränsar importkapacitet beror på begränsningar i det så kallade västkustsnittet. Västkustsnittet består av ett fåtal transmissionsledningar på västkusten som belastas hårt vid norrgående flöden och som skiljer sig från övriga svenska snitt i stamnätet. Det är också skälet till att överföringen på västkustsnittet inte på ett effektivt sätt kan hanteras med hjälp av enbart elområden. Det är heller inte möjligt att hantera med mothandel på grund av brist på effektiva reglerresurser i området.

I den här situationen tillämpar Svenska kraftnät en metod där kapaciteten på sex berörda utlandsförbindelser begränsas pro-rata i förhållande till sin maximala kapacitet, så att den tillgängliga kapaciteten fördelas på ett så transparent och rättvist sätt som möjligt. Detta undantag jämfört med hanteringen för övriga svenska snitt, har beviljats av EU-kommissionen i vårt åtagande att införa elområden och förstärka västkustsnittet.

Siktar på öka överföringskapaciteten 

Svenska kraftnät arbetar även för att förstärka nätet i Göteborgsregionen. Vi har ansökt om tillstånd för att bygga en ledning mellan Skogssäter-Stenkullen, vilket kommer att öka överföringskapaciteten radikalt. Dansk Energi menar ”Det argumentet ekar tomt, eftersom Svenska kraftnät har haft nästan tio år på sig att bygga ut nätet och ta bort flaskhalsen runt Göteborg”. Det inte unikt för Sverige att det tar lång tid att bygga nya ledningar och det kan vi bara beklaga. Svenska kraftnät höll sitt första samråd, med flera alternativa utredningskorridorer, redan våren år 2013 och koncessionsansökan skickades in i juni år 2016. Vi förväntar oss ett beslut under hösten år 2018.

Utöver att bygga nya ledningar och reinvestera i befintligt nät, kommer Svenska kraftnät de kommande åren också att implementera en ny kapacitetsberäkningsmetod samt att genomföra en översyn av den befintliga elområdesindelningen. Detta för att ytterligare minska flaskhalsarna.

Dokumentation

Läs Dansk Energis debattartikel

Svensk elpropp skadar grön omställning
De danska politikerna måste ta tag i våra svenska grannar och se till att handeln med el över gränsen börjar fungera precis som handeln med alla andra varor mellan Sverige och Danmark, skriver Anders Stouge från Dansk Energi.



E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00