Sveaskogs ordförande och Ibrahim Baylan kallade till riksdagen

UTFRÅGNING. Uppsägningen av Sveaskogs vd Hannele Arvonen har väckt frågor bland riksdagsledamöterna. Både styrelseordförande Eva Färnstrand och näringsminister Ibrahim Baylan (S) har kallats till näringsutskottet.

"Ser Ibrahim Baylan någon anledning att agera?" undrar näringsutskottets ordförande Lars Hjälmered (M).
"Ser Ibrahim Baylan någon anledning att agera?" undrar näringsutskottets ordförande Lars Hjälmered (M).Foto: Stina Stjernkvist/TT
Johanna Alskog

Förra veckan fick statliga bolaget Sveaskogs vd Hannele Arvonen gå – efter mindre än ett och ett halvt år på posten. På torsdagen är styrelseordförande Eva Färnstrand kallad till riksdagens näringsutskott för att svara på ledamöternas frågor om styrelsens uppmärksammade beslut.

Birger Lahti (V) var den som först föreslog att Eva Färnstrand och näringsminister Ibrahim Baylan skulle kallas till utskottet.

– Jag vill få information eftersom, enligt det vi läser i medierna, så kommer inte vd och styrelse överens om hur de ska sköta uppdraget. Jag litar inte på den beskrivningen, säger han till Altinget.

M: "Förstår inte skälen"

Näringsutskottets ordförande Lars Hjälmered (M) konstaterar att nyheten har väckt frågor bland ledamöterna.

– Vi är flera som har reagerat på att Sveaskogs styrelse sparkade sin vd. Vi har läst pressmeddelandet från styrelsen, men förstår ändå inte skälen, säger han.

Eva Färnstrand närvarar vid utskottsmötet denna vecka, men näringsminister Ibrahim Baylan kommer först den 9 februari på grund av praktiska omständigheter.

– Vi hade helst sett att de kommit till utskottet vid samma tillfälle, men det var helt enkelt så att Baylan inte kunde, säger Lars Hjälmered.

Frågorna till Baylan

Att anställa – och säga upp  – en vd är styrelsens ansvar. Men enligt Birger Lahti finns det följdfrågor som är regeringens uppgift att svara på.

– Det handlar också om styrningen av ett bolag. Hur sköter styrelsen sitt uppdrag? säger han.

Lars Hjälmered är inne på samma linje:

– Att styrelsen har fockat vd:n är en fråga för styrelsen, inte för statsrådet. Men det leder automatiskt till andra frågor om styrningen av Sveaskog, säger han och fortsätter:

– I allt detta finns en politisk diskussion om man vad vill med instrumentet Sveaskog. Ser Ibrahim Baylan någon anledning att agera?

Läs också

Nämnda personer

Birger Lahti

Riksdagsledamot (V), landsbygdspolitisk talesperson

Eva Färnstrand

Styrelseordförande för Sveaskog
Master kemiingenjör (KTH, 1976)

Ibrahim Baylan

Tidigare näringsminister (S)
Pol.mag (Umeå universitet, 1999)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00