Svagt stöd för fler elcertifikat

ENERGI. Det är få som applåderar regeringens förslag att öka utbyggnaden av förnybar energi genom att höja ambitionsnivån i elcertifikatsystemet. Vissa remissinstanser anser att frågan hör hemma i Energikommissionen, andra anser att förslaget är illa förberett och flera påpekar att Sverige redan har ett kraftöverskott.

Stamåsen vindpark i Strömsund och Sollefteå kommun ägs av norska statliga Statkraft.
Stamåsen vindpark i Strömsund och Sollefteå kommun ägs av norska statliga Statkraft.Foto: Statkraft
Johanna Alskog

När regeringen vill höja produktionen av förnybar energi genom att skruva upp ambitionen i elcertifikatsystemet, då är det få av remissinstanserna som reser sig upp och gör vågen. I stället

Dokumentation

Elcertifikatsystemet är ett marknadsbaserat stödsystem.

De energikällor som har rätt att tilldelas elcertifikat är vindkraft, viss vattenkraft, vissa biobränslen, solenergi, geotermisk energi, vågenergi och torv i kraftvärmeverk.

Den ambitionshöjning som regeringen vill göra innebär att Sverige ska finansiera 30 terawattimmar ny förnybar elproduktion till 2020 jämfört med 2002 och att målet för den elcertifikatsmarknad som är gemensam med Norge måste höjas från 26,4 terawattimmar till 28,4 terawattimmar.

Enligt avtalet mellan Sverige och Norge om en gemensam marknad för elcertifikat krävs det enighet mellan länderna om målet för elcertifikatsmarknaden till 2020 ska ändras.


Altinget logoMiljö och Energi
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget miljö och energi får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här
0:000:00