Analys av 
Jacob Hederos

Strid om inblandningsnivåer flyttade fram besked

BUDGETKOMMENTAR. Skattehöjningen stryks, ändå ser reduktionsplikten ut att leda till höjda priser vid pumpen. Regeringen låter sig inte hindras av risken för bensinuppror, men har lagt in en nödutgång under valåret.

Det var inte helt lätt att enas kring vad vi ska tanka framöver. <br>
Det var inte helt lätt att enas kring vad vi ska tanka framöver.
Foto: Georges Boulougouris © European Communities , 2006
Jacob Hederos

Reduktionsplikten kommer att ta oss väldigt när att må målet 2030. Med ökad elektrifiering kommer vi att nå målet

Klimatminister Isabella Lövin (MP)

Januaripartierna hade satt upp en egen deadline om att ro ihop en kompromiss kring reduktionspliktsframtiden senast i juni i år. Dels för att det skulle finnas tillräcklig tid för remisshantering,

Dokumentation

Andra budgetsatsningar

  • Renoveringsstöd: 900 miljoner avsätts nästa år för att energieffektivisera flerbostadshus. En närmare utformning av stödet kommer att utarbetas under hösten, och målet är att stödet ska byggas ut till 2,4 miljarder 2022.
  • Utöver det gröna avdraget som syftar till privatpersoner kommer även företag och kommunala verksamheter att skjutas till ett stöd på 260 miljoner kronor nästkommande år. De får även möjlighet till utvidgad skattebefrielse, så att anläggningarna kan producera upp till 500 KW.
  • På transportsidan sker förutom en utvidgad cykelbane-satsning även ett tillskott till järnvägstransporter. Läs mer här Räddningsmiljarder till Green Cargo
  • Åtgärderna för att uppnå miljömålen inom skog- och våtmarker utökas, med ytterligare budgettillskott på 600 respektivet 325 miljoner kronor. Läs mer här.
  • För att göra verkstad av klimathandlingsplanen tillsätts ytterligare 14 miljoner till olika myndigheter för att förbättra effektbedömningar av olika åtgärder.

Altinget logoMiljö och Energi
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget miljö och energi får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här
0:000:00