Strandskyddsutredaren om förslagen: "Vi har hittat en bra balans"

UTREDNING. Förslagen från strandskyddsutredaren Catharina Håkansson Boman har knappt landat, men redan hunnit få både ros och rejält med ris. I en intervju med Altinget säger hon att utredningen levererar helt enligt regeringens direktiv.

"Vi vill få ett mer dynamiskt strandskydd, som tar hänsyn till urbaniseringen, till klimatförändringarna och ger möjlighet till samhällsutveckling" säger utredaren Catharina Håkansson Broman om sina förslag som lämnades över till regeringen på måndagen.
"Vi vill få ett mer dynamiskt strandskydd, som tar hänsyn till urbaniseringen, till klimatförändringarna och ger möjlighet till samhällsutveckling" säger utredaren Catharina Håkansson Broman om sina förslag som lämnades över till regeringen på måndagen.Foto: Janerik Henriksson/TT
Johanna Alskog

Vi föreslår visserligen olika lättnader från strandskyddet, i landsbygdsområden och vid mindre sjöar och smalare vattendrag. Men det finns det fortfarande även andra naturskyddsinstrument som kan användas och behöver beaktas både när strandskydd upphävs och återinförs och när det byggs i strandnära lägen

ur utredningens betänkande
Fakta
Bland förslagen från utredningen
Tillgängliga stränder – ett mer differentierat strandskydd (SOU 2020:78)

  • Strandskydd ska inte gälla vid insjöar med en vattenyta som uppgår till 1 hektar eller mindre eller vattendrag som är 2 meter eller smalare.

  • Länsstyrelsen ska, efter ansökan från en eller flera kommuner, helt eller delvis kunna upphäva strandskyddet inom ett landsbygdsområde, om kriterierna för landsbygdsområden är uppfyllda.

  • Länsstyrelsen får helt eller delvis också häva ett tidigare beslut om att upphäva strandskyddet i ett landsbygdsområde, om ett område inte längre uppfyller kriterierna för landsbygdsområden.

  • Ett stärkt strandskydd i områden där exploateringsgraden är hög och efterfrågan på mark för bebyggelse är stor och i vattenområden av särskild betydelse för djur- och växtlivet. Där ska de särskilda skälen för dispens och upphävande av strandskyddet vid detaljplanering tillämpas särskilt restriktivt.

  • Klimatförändringarna medför behov av klimatanpassningsåtgärder som kan motivera en differentiering av strandskyddet. Det bör bli tydligare att dispens ska kunna meddelas för åtgärder som syftar till att skydda miljön, människors liv och hälsa samt egendom genom att samhället anpassas till de konsekvenser som ett förändrat klimat kan medföra.

  • Naturvårdsverket bör få ökade resurser för tillsynsvägledning och utbildningsinsatser för att skapa bättre förutsättningar för mer och effektivare tillsyn.

Hur vill du själv sammanfatta utredningens förslag?
– Våra förslag innebär att det blir enklare att  bygga i strandnära läge på landsbygden, där det är gott om obebyggd mark, glest befolkat

Dokumentation

Saxat från experterna

Nio av utredningens experter har haft avvikande uppfattningar jämfört med delar av utredningens förslag och bifogat särskilda yttranden.

Naturvårdsverkets expert Olof Ekström skriver:

"Genom att lägga nästan allt fokus på lättnader i strandskyddet har utredningen varken upprätthållit av regeringen efterfrågad balans, eller visat hur de svenska miljömålen och Sveriges internationella åtaganden på miljöområdet ska uppnås i framtiden."

Region Norrbottens expert Lizah Lund skriver:

"Det finns ett antal delar i utredningens betänkande som jag anser bidrar positivt till regional utveckling i Norrbotten. Förslagen i betänkandet kommer att bidra till direktivets inriktning och till regional utveckling i landsbygder."

Boverkets expert Sofie Adolfsson Jörby skriver:

"Tanken att undanta små sjöar och vattendrag från strandskyddet är i grunden vettigt, men utredningens förslag behöver modifieras. I högexploaterade områden och deras omgivning är det många som ska dela på den ”fria” natur som finns för sina utevistelser och friluftsliv. Trycket på stränderna kring de sjöar och vattendrag som ännu är obebyggda är ofta stort både från människor och djur och växter. I dessa områden är också små sjöar och vattendrag viktiga för allmänhetens tillgänglighet och för möjligheterna för växter och djur att kunna fortleva."


Altinget logoMiljö och Energi
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget miljö och energi får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här
0:000:00