Stort motstånd mot skatt på egen solel

REMISSVAR. Regeringens förslag att lägga energiskatt på egen el från sol och vind går betydligt längre än avtalet med Norge kräver. Flera remissinstanser protesterar. Men för energibolagen är det ett efterlängtat förslag.
   Det visar Altingets genomgång av remissvaren.

Foto: Foto: Svensk solenergi
Kristina Gauthier Reberg

Sveriges regering ska lägga fram ett förslag inför riksdagen under 2015 om att ta bort gällande undantag från skatteplikt i 11 kap. 2 § lagen (1994:1776) om skatt på energi för sådan vindkraftsel som inte levereras yrkesmässigt och för övrig el från förnybara energikällor som inte levereras yrkesmässigt. Förslaget ska gälla för anläggningar som sätts i drift efter 1 juli 2016 och vars installerade produktionskapacitet leder till en årlig elproduktion som överstiger en årlig elproduktion motsvarande ungefär den som effektgränsen i Norge om 100 kVA leder till.

Avtal mellan Sverige och Norge
Fakta
Elcertifikat är ett marknadsbaserat stödsystem som ska öka produktionen av förnybar el. Sedan den 1 januari 2012 har Sverige och Norge en gemensam marknad för elcertifikat. Inom den gemensamma marknaden är målet att öka elproduktionen med 26,4 terawattimmar från 2012 till och med 2020. I det nya avtalet höjs målet till 28,4 terawattimmar.

I en promemoria inför höstens budgetproposition föreslår regeringen att energiskatt ska tas ut på framställning av el för eget bruk från förnybara källor om anläggningen har en generatoreffekt på 32

Altinget logoMiljö och Energi
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget miljö och energi får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här
0:000:00