Större enighet kring flera miljöförslag

UTSPEL. Alliansen och Sverigedemokraterna presenterade flera förslag under tisdagen som ligger nära motståndarna. Men nedskärningarna som föreslås i budgeten möter hård kritik.

Foto: Ola Hjalmarsson/Altinget
Jacob Hederos

Det är alldeles för fjuttigt och otillräcklig politik sammantaget

Stina Bergström
Miljöpartiet

Vägtransporterna, flyget och investeringsstöd i industrin var några av de prioriterade områdena som partiledarna för Alliansen ville lyfta fram åtgärder på under tisdagen. Bland de nya förslag som Allianspartierna enats

Dokumentation

Ur Alliansens överenskommelse:

Alliansen vill:
- Möjliggöra fossilfri laddning och tankning i hela landet genom att bygga ut infrastrukturen med exempelvis laddstationer för elbilar samt tankstationer för vätgas till bränsleceller.
- Utveckla och förbättra det nuvarande bonus-malussystemet till en kraftfull grön bilbonus, för att ge ökad klimat- och miljöstyrning och större drivkrafter att ställa om. Systemet ska vara teknikneutralt, självfinansierat och intäktsneutralt över tid.
- Göra en översyn av hur och om skatten på all elektrifierad kollektivtrafik, tunga fordon samt miljölastbilar skulle kunna sänkas samt om de är de mest verkningsfulla åtgärderna för att minska utsläppen.
- Införa en nedsättning av elskatten för alla fartyg
- Snabba på omställningen av den svenska industrin genom att investeringar i klimatsmart teknik stimuleras. Inledningsvis ska detta ske genom ett investeringsstöd som på sikt ska omvandlas till ett skatteavdrag.
- Effektivisera miljöprövningar och korta handläggningstider.
- Införa ett grönt spår för tillståndsprövningar – företag som vill göra miljöförbättrande åtgärder bör ges en mer skyndsam handläggning.
- Införa krav på obligatorisk inblandning av förnybart bränsle, för att säkerställa att utsläppen från flygandet minskar på riktigt.
- Införa klimatstyrande start- och landningsavgifter för att premiera de som använder effektiva motorer eller mer förnybart bränsle.
- Att Sverige tar ledartröjan för att omförhandla de internationella avtal och konventioner som sätter stopp för beskattning av flygbränsle.
- Göra en riktad satsning på forskning och utveckling av biobränslen för flyget.
- Stärka äganderätten. Vi vill tillsätta en bred utredning i syfte att stärka den grundlagsskyddade äganderätten och egendomsskyddet.
- Inrätta ett nytt Sveaskogsprogram i syfte att möjliggöra skydd av värdefull natur samtidigt som det säkerställs att skogsägare får rimlig ersättning.
- Satsa på investeringsstöd för avancerad vattenreningsteknik, för att minska utsläppen av bland annat läkemedelsrester och mikroplaster i hav, sjöar och vattendrag.
- Öka det internationella samarbetet för att motverka övergödning, giftiga utsläpp och nedskräpning.

Ur SD:s valplattform
SD vill:
- Satsa på energieffektivisering och energiforskning och flytta de klimatpolitiska resurserna dit de gör mest nytta, exempelvis inom internationella insatser och forskning
- Satsa på säker och effektiv kärnkraft genom forskning och utveckling av fjärde generationens reaktorer
- Arbeta mot övergödning i sjöar, vattendrag och hav och sanera de tiotusentals förorenade områden som återfinns runtom i Sverige
- Främja en elektrifiering av transportsektorn genom satsningar på infrastruktur med fler laddstolpar och en vätgasstrategi


Altinget logoMiljö och Energi
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget miljö och energi får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här
0:000:00