Stockholmstoppens kritik mot regeringens PFAS-linje: Vi borde följa Danmark

MP:s miljö- och klimatborgarråd i Stockholm, Åsa Lindhagen, anser att regeringen inte kan invänta eventuellt beslut om EU-begränsning av PFAS. ”Vi bör försöka gräva där vi står och se vad vi kan göra här. Sedan ska vi också ställa krav på att man gör sitt jobb på andra nivåer.”

”Jag tycker att vi ska ha ingången att i miljö- och klimatfrågorna så ska Sverige ligga i framkant” säger miljö- och klimatborgarrådet i Stockholm, som vill ha draghjälp från regeringen.
”Jag tycker att vi ska ha ingången att i miljö- och klimatfrågorna så ska Sverige ligga i framkant” säger miljö- och klimatborgarrådet i Stockholm, som vill ha draghjälp från regeringen.Foto: Fredrik Hjerling
Jacob Hederos

Stockholms miljö- och klimatborgarråd Åsa Lindhagen (MP) anser att regeringen bör följa Danmarks exempel och öppna för att gå vidare med ytterligare nationella förbud av användningen av PFAS-kemikalier.

– Det här är en väldigt viktig fråga för att skydda människors hälsa och miljö. Det jag reagerar på är att vi får inget svar från miljö- och klimatministern på om man kan tänka sig på att införa nationella förbud i Sverige, såsom övervägs i Danmark. Ministern duckar ju på den här frågan. Jag tycker att vi behöver nationella förbud, säger den tidigare finansmarknads- och jämställdhetsministern från Miljöpartiet, som lämnade sin riksdagsplats för att återgå till Stockholmspolitiken i höstas.

Varför ska vi inte invänta EU-processen?

Altinget logoMiljö och Energi
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget miljö och energi får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här.