Om  
Per Callenberg

Statssekreterare slipper karantän – går direkt till Sveaskog

Per Callenberg har varit statssekreterare hos tre av S-regeringens ministrar. Karensnämnden ger honom ändå grönt ljust att gå direkt till en tjänst som strategi- affärsutvecklings- och hållbarhetschef på Sveaskog – men med ett litet förbehåll.

Per Callenberg har varit statssekreterare hos tre ministrar. Den sista var energiminister Khashayar Farmanbar (S).
Per Callenberg har varit statssekreterare hos tre ministrar. Den sista var energiminister Khashayar Farmanbar (S).Foto: Christine Olsson/TT
Johanna Alskog

Under de två senaste mandatperioderna har Per Callenberg arbetat i Regeringskansliet. Den första mandatperioden som politisk sakkunnig, därefter som statssekreterare åt först landsbygdsminister Jennie Nilsson (S), därefter åt näringsminister Ibrahim Baylan (S), sedan åt energiminister Khashayar Farmanbar (S).

Nu går han vidare till en tjänst på statliga skogsbolaget Sveaskog, där han blir strategi- affärsutvecklings- och hållbarhetschef. Karensnämnden – som ska pröva om ministrars eller statssekreterares övergångar riskerar att skada allmänhetens förtroende eller statens intressen – ger grönt ljust åt Callenberg, men med ett litet förbehåll vad gäller frågan om skogsbränslen.

Callenberg uppmanas att vara ”försiktig”

Nämnden går helt på Callenbergs egen linje, att det gått tillräckligt lång tid sedan han lämnade uppdraget som statssekreterare hos landsbygdsministern för att det inte ska prövas av nämnden. Däremot har frågan om taxonomin samt EU:s direktiv för förnybar energi varit aktuella under tiden som statssekreterare hos energiminister Khashayar Farmanbar.

Det här bör inte stoppa Callenberg att tillträda sin nya tjänst som planerat i januari, enligt Karensnämndens beslut. Däremot ska han vara försiktig när det kommer till frågorna om skogsbränslen, skriver nämnden:

”Kopplat till den tjänst hos Sveaskog som han avser att tillträda innebär hans arbetsuppgifter som statssekreterare att han bör vara försiktig med att delta i påverkansarbete eller delta i det offentliga samtalet kopplat till just användning av skogsbränslen. Hans anställning som statssekreterare bör dock inte hindra honom från att arbeta med affärsutveckling i Sveaskog.”

Följer Callenbergs förslag

Det är i linje med Callenbergs eget resonemang i sin anmälan till Karensnämnden, där han skriver:

”Kopplat till den tjänst som jag avser tillträda tycker jag att det rimligen innebär att jag ska vara försiktig med att delta i påverkansarbete eller delta i det offentliga samtalet kopplat till just användning av skogsbränslen. Jag tycker dock inte att det ska hindra mig från att arbeta med affärsutveckling i Sveaskog, som ju rör alla delar både kring hur marken kan användas på olika sätt till hur det fällda trädet kan användas till olika ändamål. Där är skogsbränslen för energi en liten del av affären och en förmodligen obefintlig del av affärsutvecklingen.”

Nämnda personer

Per Callenberg

Chef hållbar affärsutveckling Sveaskog
Civilingenjör (Lunds tekniska högskola 2007)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

Altinget logo
Stockholm | Köpenhamn | Oslo | Bryssel
Politik på allvar
AdressJohannesgränd 1111 30 StockholmRedaktionen+46 (0)8 12 13 14 24[email protected]Prenumerationsärenden+46 (0) 73 529 99 09[email protected]Org.nr. 556980-5269
Chefredaktör och ansvarig utgivare:Sanna RaymanCFOAnders JørningKommersiell direktörLars GrafströmVdChristoph NørgaardOrdförande och utgivareRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024