Snart dags för den stora klimatfärdplanen

OMSTÄLLNING. Ytterligare åtta branscher ska lämna in sina klimatfärdplaner till Fossilfritt Sverige. Därefter är det dags för regeringens utredare Svante Axelsson att börja pussla samman den stora färdplanen för klimatomställningen av hela Sveriges näringsliv.

Även bil- och lastbilsbranschen är nu med på initiativet Fossilfritt Sverige och utlovade på tisdagen att snart presentera sin färdplan för en fossilfri fordonsflotta.

– Färdplanen kommer att visa Sveriges ambitioner när det gäller laddbara fordon fram till 2030 både när det gäller lätta och tunga sidan. Vi kommer också att presentera hur personbilsflottans sammansättning kommer att se ut och vilken effekt detta får på koldioxidutsläppen i Sverige, säger Mattias Bergman, vd för Bil Sweden, i ett pressmeddelande.

Förutom Bil Sweden är det ytterligare sju färdplaner på gång från olika branscher, enligt Fossilfritt Sveriges Svante Axelsson. Han räknar med att de ska vara klara innan mars månad. Därmed kommer totalt 21 olika branscher ha tagit fram färdplaner för klimatomställning genom regeringens initiativ Fossilfritt Sverige. 21 färdplaner som täcker en avgörande del av Sverige utsläpp av växthusgaser.

Login