Slit-och-släng-stopp på plats – Björk (V) försiktigt optimistisk

Ramarna för nya produktkrav på EU-marknaden är satta, men från ansvariga vänsterförhandlaren saknas ett antal prioriterade frågor i resultatet. ”Det här var det bästa vi kunde åstadkomma nu”, säger Malin Björk (V).

Malin Björk hade gärna sett tajtare skruvar över hela banan, men ser också att det är flera skarpa krav som ska efterlevas framöver. <br>
Malin Björk hade gärna sett tajtare skruvar över hela banan, men ser också att det är flera skarpa krav som ska efterlevas framöver.
Foto: Alexis Haulot © European Union 2022
Jacob Hederos

De nya ekodesignreglerna som förhandlades färdigt i måndags natt ska stegvis stöpa om produktkraven för nästintill alla produkter som sätts ut på EU:s marknad. Målet är att göra det lättare för hållbara inköp, förlänga livslängden på produkter, och därefter utnyttja materialen i återvinningssteget.

Men under förhandlingen har bland andra vänstergruppens förhandlare Malin Björk ställt sig kritisk till att företagen själva ska få en för stor makt att sätta reglerna själva. Malin Björk har bland annat sagt att ”regelverket kan bli ett slag i luften”.

Men i slutändan ser hon att paketet ändå kommer att leverera.

Altinget logoMiljö och Energi
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget miljö och energi får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här
0:000:00