Skogsprofil får fortsätta inventera skog

MYNDIGHET. Länsstyrelsen i Dalarna tvingas backa från beslutet att stoppa en anställd från att inventera skog på sin fritid.

I våras beslutade landshövding Ylva Thörn att Sebastian Kirppu, anställd på Länsstyrelsen i Dalarna, inte längre skulle få utföra skogsinventeringar på fritiden. Kirppus privata engagemang var en förtroendeskadlig bisyssla, enligt beslutet.

Men efter centrala förhandlingar mellan Arbetsgivarverket och Fackförbundet ST, som avslutades på måndagen, kan nu Kirppu åter inventera skog och granska avverkningsanmälningar utanför arbetstid. Parterna har nått en gemensam syn kring vilka sysslor som skulle kunna vara förtroendeskadliga och Länsstyrelsen i Dalarna har upphävt sitt beslut om att förbjuda Kirppu vissa bisysslor.

– I det här fallet tog arbetsgivaren i allt för mycket när de beslutade om att förbjuda vår medlems bisysslor och det är bra att vi genom förhandling nu lyckats lösa tvisten, säger Veera Littmarck, förbundsjurist på Fackförbundet ST, i ett pressmeddelande.

Login