Ska klimatanpassa lagar – och samtidigt utreda psykologiskt försvar

UPPDRAGSTUNGT. Tidigare generaldirektören för Migrationsverket och Säpo – landshövding Anders Danielsson – tar sig an ytterligare ett utredningsuppdrag för regeringen.

Det blir Anders Danielsson, landshövding i Västra Götalands län, som får ansvaret att ro i hamn utredningen som ska se över och klimatmålsanpassa all relevant lagstiftning.

Men Danielsson sitter redan med ansvaret för en annan utredning, nämligen den som ska analysera och lämna förslag om en ny myndighet som ska ha det övergripande ansvaret för att utveckla och samordna det psykologiska försvaret. Den utredningen tillsattes hösten år 2018 och har fått förlängd arbetstid två gånger av regeringen. Enligt senaste tilläggsdirektivet ska Anders Danielsson lämna in ett slutbetänkande till regeringen senast den 31 maj.

Danielsson får därför flera tunga frågor på sitt bord, utöver jobbet som landshövding. Men han är inte alltför oroad över tidsplanen.

– Den andra utredningen ska vi lämna i slutet av maj. Samtidigt är inte sekretariatet på plats i den här utredningen. Så säg att den nya sekreteraren börjar den första februari, sen ska vi sedan ha kartläggning, arbetsplaner och experter på plats, så jag själv är kanske igång först i april, maj. Jag tror inte att det är ett större problem, säger Anders Danielsson till Altinget och fortsätter:

Login