Debatt

SD: Länsstyrelsens strandskyddstolkning är ett hot mot det lokala näringslivet

Det finns ett systemfel där svenska myndigheter inte har som uppdrag att gynna företagares verksamhet, utan där lagstiftningen i många fall omöjliggör det. Det skriver Alexander Christiansson (SD), talesperson i småföretagarfrågor.

Strandskyddet måste förändras, skriver debattören.
Strandskyddet måste förändras, skriver debattören.Foto: Fredrik Sandberg/TT
Alexander Christiansson
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Nyligen rapporterades att företag inom besöksnäringen på Gotland stoppas av Länsstyrelsen. Turistchefen på ön uttalade sig om att det inte handlar om ett enskilt fall, utan att det finns en trend där flera verksamheter tvingas stänga ner.

Undermåliga regler

I det enskilda fallet hade verksamheten tidigare fått bygglov och strandskyddsdispens för kaféverksamhet. Då liknande kaféverksamhet planerades för i år gavs besked om att dispens inte ges för platsen som ligger 130 meter från stranden. Argument skulle vara att den kan påverka stranden och att verksamheten inte ska hindra allmänheten från att ha tillgång till stranden.

Centerpartiet ingår i uppgörelsen som det aktuella regeringsförslaget utgör om strandskyddet, och de har på tydligt sätt i media försvarat det förslag Socialdemokraterna lägger fram”. Förslaget förenklar exempelvis inte byggande vid kuster

Utan vetskap om detaljer i det specifika fallet är det ett av många exempel på att verksamhet hindras på grund av undermåliga och ogenomtänkta regler. Kritiker menar att Länsstyrelsen är allt striktare gällande strandskydd och tillstånd och att det försämrar för besöksnäringar, turisters upplevelser och även hindrar andra verksamheter. Vi menar att det finns ett systemfel där svenska myndigheter inte har som uppdrag att gynna verksamhet, och där lagstiftning i många fall omöjliggör det.

Fel riktning

Utan att frångå vikten av visst naturskydd, och hänsyn till allemansrätt och myndigheters arbete, menar vi att förändringar måste till. Det framgår tydligt att det är fel på riktningen och förhållningssättet till näringsverksamhet i bedömningar som är helt avgörande för deras förutsättningar att bedriva sin verksamhet i Sverige. Detta har i längden en starkt negativ påverkan för företagare, jobbmöjligheter och näringslivet i stort.

Naturligtvis ska vi ha ett bra naturskydd i Sverige, men intressen måste vägas mot varandra och näringslivsutvecklingen har i många år fått stryka på foten på grund av övernitiska regler och lagar. Ansvaret för detta vilar tungt på Socialdemokraterna, men även Miljöpartiet och Centerpartiet är medskyldiga till detta. Centerpartiet ingår i uppgörelsen som det aktuella regeringsförslaget utgör om strandskyddet, och de har på tydligt sätt i media försvarat det förslag Socialdemokraterna lägger fram”. Förslaget förenklar exempelvis inte byggande vid kuster

”Absurt argument”

Verksamheten i det tidigare nämnda fallet stoppades med argument om att den skulle påverka stranden och hindra allmänheten från att ha tillgång till stranden. Det är ett absurt argument, inte minst då många verksamheter tvärtom lockar människor till stranden. Vi vill ändra riktning på rådande omständigheter skapade av regeringen och de partier som brister i sina beslut, och ser bland annat behov av följande:

  • Svenska myndigheter ska ha ett stärkt näringslivsgynnande uppdrag.
  • Strandskyddet ska reformeras till hjälp för hela landet, även kustområden.
  • Den lagstiftning som hindrar utveckling och näringsverksamhet måste ses över, och vid behov revideras.

Med goda möjligheter till verksamhet och byggande nära vatten, skulle näringslivet kunna blomstra till gagn för ortsbor, kommuners och regioners utveckling och ytterst välfärden.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00