SD: "Alla andra är alarmister"

KLIMAT. Sverigedemokraterna är inte något klimatskeptiskt parti, det är de andra partierna som är alarmister. Det säger SD:s miljöpolitiska talesperson Martin Kinnunen apropå klimatavsnittet i partiets budgetmotion.

Johanna Alskog

Sverigedemokraternas klimatpolitik skiljer sig åt från övriga riksdagspartier. Det framkommer inte minst i partiets budgetmotion. När andra partier förespråkar en politik där Sverige går före i klimatsammanhang, anser Sverigedemokraterna att det är såväl dyrt som onödigt för ett litet land som Sverige att satsa på att vara bäst och duktigast i klimatklassen.

Dessutom är Sverigedemokraterna det enda riksdagsparti som låter dörren stå på glänt för den diskussion som pågår vid sidan av det partiet kallar "den dominerande vetenskapen". Det finns anledning att ha ett öppet sinne när det kommer till synen
på effekterna av ökad förekomst av växthusgaser i vår atmosfär, skriver partiet i budgetmotionen.

– Vi är inte forskare, vi är politiker. Men rapporterna ändras år från år, säger Martin Kinnunen till Altinget.

Martin Kinnunen går inte med på att partiets intresse för alternativa forskningsrön, skulle göra Sverigedemokraterna till något klimatskeptiskt parti.

Samtidigt noterar vi att den vetenskapliga diskussionen är levande, bland annat påpekas vid sidan av den dominerande forskningen att den globala medeltemperaturen inte ökar eller ökar mycket långsamt sedan millennieskiftet, varför det finns anledning att ha ett öppet sinne när det kommer till synen på effekterna av ökad förekomst av växthusgaser i vår atmosfär

ur Sverigedemokraternas budgetmotion

– De andra partierna är snarare alarmister. Vi befinner oss någonstans mitt emellan.

Du menar att SD är mitt emellan skeptiker och alarmister?

– Ja, alarmisterna är alla de övriga partierna i Sveriges riksdag. Utom vi då.

Sverigedemokraterna ser allvarligt på klimatfrågan, enligt Kinnunen.

– Människor har påverkat temperaturökningen sedan 1900-talets början. Sen är frågan hur mycket, säger han och fortsätter:

– Försiktighetsprincipen ska råda. Man ska ha med i analysen, att det kan få den här utvecklingen som rapporterna pekar på. Man måste förbereda sig.

Möjligheten att få ner världens koldioxidutsläpp till den nivå som FN:s klimatpanel IPCC anser krävs för att klara målet om att begränsa uppvärmningen till två grader kallar Kinnunen "orealistisk".

– Enda sättet att minska utsläppen är genom teknisk utveckling. Alternativa energiformer måste bli attraktiva ur kostnadssynpunkt, säger han.

Sverigedemokraterna drar ner på hela miljö- och energibudgeten, jämfört med regeringens förslag. Anslagen för klimatinvesteringar minskas, men också anslagen för klimatanpassning. Men till klimatanpassning behövs det trots allt ett anslag även på hemmaplan, enligt Kinnunen.

– Pengar behövs till förberedelse för extrema väder, stormar, bränder och torka. Vad gäller det övriga gjorde vi analysen att det inte behövdes.

Vilket är det övriga som ni anser inte behövs?

– Jag har det inte i huvudet, men pengar till personer som skriver olika rapporter, bland annat.

Nämnda personer

Martin Kinnunen

Riksdagsledamot (SD), ledamot i partistyrelsen, miljöpolitisk talesperson
fil.kand i nationalekonomi (Stockholms uni.)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00