Regeringen tyst om vattenplaner

VATTENFÖRVALTNING. Vid årsskiftet ska de nya åtgärdsprogrammen för vattenförvaltningen vara klubbade och klara. Men klimat- och miljöminister Åsa Romson (MP) kan ännu inte säga när regeringen tänker sätta ner foten.

Johanna Alskog

De nya åtgärdsprogrammen för de kommande sex årens vattenförvaltning ska träda i kraft vid årsskiftet. Men förslagen från vattenmyndigheterna på nya åtgärdsprogram har inte tagits väl emot från alla parter och frågan flyttades i våras upp på regeringsnivå, efter begäran från flera remissinstanser.

Än så länge har det dock varit knäpptyst från miljö- och energidepartementet och Vattenmyndigheterna skriver i sitt senaste nyhetsbrev att "det är naturligtvis en process vi följer med spänning".

Klimat- och miljöminister Åsa Romson vill inte ge någon fingervisning om hur regeringens arbete fortskrider.

- Vi har ingen tidsplan som jag kan ge just nu. Vi tittar över arbetet och beredning pågår i regeringskansliet, som det så vackert heter, säger hon till Altinget.

Dokumentation

Förvaltningen av vattenresurserna styrs av EU:s ramdirektiv för vatten. Det innebär att vattenförvaltningen bedrivs i sexåriga cykler, det betyder att ett nytt åtgärdsprogram för de kommande sex åren ska ligga färdigt vid årsskiftet.

 

Läs tidigare artikel på Altinget

Bråk om vattenförvaltning blir regeringsfråga

Vattenmyndigheternas planer för vattenförvaltningen är för dyra och går på kollisionskurs med många andra samhällsintressen. Kritiken mot förslagen har varit hård och nu begär myndigheterna att regeringen ska ta ställning.


Nämnda personer

Åsa Romson

Forskare och senior expert Svenska miljöinstitutet (IVL)
Jur. dr. i miljörätt (Stockholms uni., 2012)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00