Regeringen inte enig om GMO

LANTBRUK. Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) fick återigen gå upp i riksdagens talarstol och försvara det faktum att regeringen ännu inte lyckats enas om en hållning kring genmanipulerade grödor.

– En nedlagd röst är inte ett nej, sade Sven-Erik Bucht när han vid en interpellationsdebatt på fredagen svarade riksdagsledamot Åsa Coenraads (M) om vilken hållning regeringen har i GMO-frågan.

Frågan från Coenraads är ställd med anledning av att Sverige, sedan den nya regeringen tillträdde, har valt att lägga ner sin röst när EU:s medlemsländer röstat om att godkänna GMO-produkter. Detta är ett avsteg från Sveriges tidigare linje att, oavsett färg på regeringen, alltid följa de vetenskapliga rekommendationerna från Efsa, EU:s myndighet för livsmedelssäkerhet.

Det är inte första gången Sven-Erik Bucht har fått försvara det faktum att regeringen inte har lyckats enas i GMO-frågan. Senaste interpellationsdebatten var i januari när Fredrik Malm (FP) och Emma Henriksson (KD) undrade samma sak som Åsa Coenraads.

Login