Preemraff: Upp till bevis för Löfvens klimatkollegium

ANALYS. När regeringen tog över prövningen av Preemraffs kontroversiella utbyggnad från domstolen var det klimatminister Isabella Lövin (MP) som ensam klev fram i rampljuset. I dag lämnar domstolen sitt yttrande – sen återstår det att se om Stefan Löfven menar allvar med sitt nya klimatkollegium.

När regeringen i augusti förra året meddelade att man av klimatskäl tar över prövningen av utbyggnaden av Preemraff i Lysekil, Skandinaviens största oljeraffinaderi, från Mark- och miljööverdomstolen – var det en viktig politisk skalp för Miljöpartiet. Det var också miljö- och klimatminister Isabella Lövin (MP) som ensam tog den för partiet så viktiga pressträffen. Energiminister Anders Ygeman (S) – som kan tänkas ha ett visst ansvar ur ett energiperspektiv för frågan – lyste däremot med sin frånvaro.

Om det var en seger för Miljöpartiet just då, så är frågan om Preemraffs utbyggnad sannerligen ingen enkel fråga för regeringen i allmänhet eller Socialdemokraterna i synnerhet. Att låta politiskt kontroversiella frågor smeta fast vid för många ministrar i onödan är i regel något man som regering försöker undvika.

Vargfrågan är ett illustrativt exempel på det. När det talas om en livskraftig vargstam och vikten av biologisk mångfald ute i landets skogar, då tenderar det vara regeringens dåvarande miljöminister som står på estraden medan landsbygdsministern ser till att hålla sig gömd bakom någon bokhylla inne på sitt departement.

Login