Pourmokhtari om kritiken: Har en tydlig plan

”Problemet för Sveriges regering är om klimatomställningen inte går tillräckligt fort och om svenska väljare inte vill ställa om”, säger klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) om Finanspolitiska rådets kritik mot regeringens klimatarbete. 

Romina Pourmokhtari (L) kommenterar kritiken från Finanspolitiska rådet och ordförande Lars Heikensten.
Romina Pourmokhtari (L) kommenterar kritiken från Finanspolitiska rådet och ordförande Lars Heikensten.Foto: Lars Schröder/TT, Claudio Bresciani/TT
Johanna AlskogMiranda Olsson

På måndagen presenterade Finanspolitiska rådet sin årliga rapport om svensk finanspolitik. Precis som i Klimatpolitiska rådets årsrapport tidigare i våras kritiseras regeringen för bristen på insatser som minskar utsläppen.

Utan en begriplig och sammanhållen klimatstrategi kommer omställningen att bli dyrare, säger Lars Heikensten, ordförande för Finanspolitiska rådet till Altinget. Men enligt klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) är regeringens plan för klimatpolitiken ”glasklar”.

– Vi kommer självklart titta på den kritiken. Jag ser fram emot att föra all typ av dialog med olika parter som har sin syn på klimatpolitiken, men vi menar ju att vår klimathandlingsplan är en tydlig plan för hur elektrifieringen ska gå till i Sverige och skyndas på. Det är den främsta strategin framåt, säger hon till Altinget.

– Om man ser till exempelvis effekterna av den politik som vi nu förändrar och ställer dom i kontrast till effekterna av energipolitiken som har bedrivits de senaste åren, då skulle jag säga att det är ganska intressanta skillnader i utsläppsminskningar, fortsätter hon.

Finanspolitiska rådet pekar i sin rapport på att klimatomställningen kommer att innebära en ekonomisk belastning för en del hushåll. Samtidigt säger regeringen i sin klimathandlingsplan att konsumenter och verksamheter fullt ut ska kompenseras för högre drivmedelspriser. ”Varken rimligt eller genomförtbart”, skriver rådet.

– Problemet för Sveriges regering är om klimatomställningen inte går tillräckligt fort och om svenska väljare inte vill ställa om. Det är det främsta fokuset. Jag menar ju att det är positivt om Finanspolitiska rådet, likt regeringen exempelvis, lyfter att vi har ett större behov av acceptans för klimatpolitiken och vi måste prata mer om dom aspekterna, säger Pourmokhtari.

Läs också

Nämnda personer

Romina Pourmokhtari

Klimat- och miljöminister (L)
Studier i statsvetenskap (Uppsala uni.)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00