Om  
PM Nilsson

PM Nilsson vinner cykelpris

Han har länge förespråkat mer pengar för att öka cyklandet – och lever dessutom som han lär genom att cykla året runt. Nu prisas debattören och statsministerns tidigare statssekreterare PM Nilsson för sitt påverkansarbete.

Altinget kan inte bekräfta att cyklisten till höger inte är PM Nilsson.
Altinget kan inte bekräfta att cyklisten till höger inte är PM Nilsson.Foto: Anders Wiklund, Magnus Andersson/TT
Axel Hyttnäs Telin

”PM Nilsson är en central tänkare, debattör och opinionsbildare för cykling och aktiv mobilitet i Sverige” – så inleds motiveringen till varför PM Nilsson tilldelas Svensk Cyklings opinionspris för 2023.

Juryn skriver att han också ”för starka ihållande och välgrundade resonemang i sina argument för cykling och har genom sina opinionsinsatser haft en klar påverkan på både det mediala och politiska landskapet i Sverige.”

Cyklist sedan barnsben

Transportmedlet har funnits med honom sedan uppväxten i cykeltäta Lund, in i hans arbete på Expressen och Dagens Industri – och är fortfarande närvarande när han nu tagit klivet till tankesmedjan Timbro.

– Jag bedömer cykeln som det snabbaste, mest effektiva, punktliga och driftsäkra färdmedlet som jag har att tillgå. Sedan finns det ju flera härliga bieffekter som att man får motion och känner sig mycket mer hälsosam, säger PM Nilsson i ett pressmeddelande.

Under årens lopp har han också sett hur det har blivit allt fler cyklister i morgontrafiken. Men det krävs fortfarande fler satsningar.

– Med fler bra cykelbanor går det faktiskt att färdas riktigt långt på ett sätt som främjar både miljön och folkhälsan. Och jag tycker att de här cykelbanorna ska läggas efter de stora trafikstråken.

Priset har delats ut sedan 2010. Bland de tidigare vinnarna finns namn som Vätternrundans förra vd Gunilla Brynell-Johansson och Stockholms tidigare trafikborgarråd Daniel Helldén (MP).

I Svensk Cykling ingår organisationerna Cykelbranschen, Cykelfrämjandet, Svenska Cykelförbundet, Naturskyddsföreningen, Vätternrundan och Svenska Cykelstäder.

Nämnda personer

PM Nilsson

Vd Timbro, fristående krönikör Dagens industri

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00