Debatt

Peter Kullgren: Jag reser gärna till norra Sverige, Daniel Bäckström

Det vackra Norrland lärde jag känna väl under mina år som partisekreterare och hjärtlandspolitisk frontperson för Kristdemokraterna och ser extra mycket fram emot att återvända till som ny landsbygdsminister, skriver landsbygdsminister Peter Kullgren (KD) i en replik till partiledarkandidaten Daniel Bäckström (C).

Det vackra Norrland lärde jag känna väl under mina år som partisekreterare och hjärtlandspolitisk frontperson för Kristdemokraterna och ser extra mycket fram emot att återvända till som ny landsbygdsminister. Skälet till detta är att jag vid kommande resor kan föra med mig flera goda nyheter, skriver landsbygdsminister Peter Kullgren (KD) i en replik till Daniel Bäckström (C)
Det vackra Norrland lärde jag känna väl under mina år som partisekreterare och hjärtlandspolitisk frontperson för Kristdemokraterna och ser extra mycket fram emot att återvända till som ny landsbygdsminister. Skälet till detta är att jag vid kommande resor kan föra med mig flera goda nyheter, skriver landsbygdsminister Peter Kullgren (KD) i en replik till Daniel Bäckström (C)Foto: TT/Montage
Peter Kullgren
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Daniel Bäckström (C), riksdagsledamot, har bjudit in mig att följa med honom på en resa i norra Sverige för att bland annat titta på problemen med eftersatt väg och snöunderhåll på landsbygden. Till norra Sverige reser jag gärna igen. Det vackra Norrland lärde jag känna väl under mina år som partisekreterare och hjärtlandspolitisk frontperson för Kristdemokraterna och ser extra mycket fram emot att återvända till som ny landsbygdsminister. Skälet till detta är att jag vid kommande resor kan föra med mig flera goda nyheter.

Läs också

Vi prioriterar vägar

När de rödgröna styrde så investerade man främst i våra storstäder – nu kommer investeringar till hela landet.

Den första och en av de större är redan beslutad av regeringen. Nämligen omprioriteringen av infrastrukturpolitiken. Planerna på höghastighetståg mellan Sveriges tre största städer är skrotad och den nya borgerliga regeringen kommer prioritera vägar i hela Sverige. Vi kommer prioritera eftersatt underhåll och vi kommer prioritera transporterna av gods. När de rödgröna styrde så investerade man främst i våra storstäder – nu kommer investeringar till hela landet.

Jag är också glad över att kunna berätta att vi just nu arbetar med att ta fram ett förslag om hur reduktionsplikten ska sänkas till EU:s miniminivå. Våra fyra partier är överens om att sänka reduktionsplikten och det kommer vi göra. Det hade aldrig skett om de rödgröna fortsatt styra.

Hotet mot konkurrensfördelen avvärjt

Och jag är glad att kunna berätta att hotet mot norra Sveriges konkurrensfördel – prisvärd el – är avvärjt. Den rödgröna regeringen önskade avvärja bristen på el i södra Sverige genom att exportera mer el från norr till söder. Denna regering har valt en annan väg. Vårt mål är i stället att tillföra mer kraftproduktion, som med bland annat ny kärnkraft i södra Sverige ska öka den totala elproduktionen.

Det kommer gynna Norrlands hushåll och företag.

Jag samarbetar gärna

Mycket mer finns att göra. Inte minst när de kommer till att minska regelkrångel och byråkrati. I dessa frågor samarbetar jag gärna med Daniel Bäckström och Centerpartiet. Ett mer samarbetsinriktat och landsbygdsfokuserat centerparti vore enligt min mening bra för Sverige. Därför ser jag fram emot fler samtal och mer samarbete framåt.

Nämnda personer

Daniel Bäckström

Riksdagsledamot och gruppledare (C), landsbygds- och försvarspolitisk talesperson
Karlstads uni.

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00