Per Bolund tackas av med slipsar och vandringsturer

Per Bolund tackades traditionsenligt av med presenter från övriga partiledare under hans sista partiledardebatt. Han fick bland annat två vandringsböcker och lika många slipsar.

Per Bolund passade i sitt inledningsanförande på att tacka såväl de egna medarbetarna, som anställda i Regeringskansliet, talmanspresidiet och riksdagsledningen.
Per Bolund passade i sitt inledningsanförande på att tacka såväl de egna medarbetarna, som anställda i Regeringskansliet, talmanspresidiet och riksdagsledningen.Foto: Christine Olsson/TT
Miranda Olsson

2019 utsågs Per Bolund till språkrör för Miljöpartiet, en post som han lämnar i samband med partiets kongress i helgen.

När partiledarna på onsdagen samlades för EU-politisk debatt i riksdagen passade de på att tacka av sin kollega som inom kort även lämnar riksdagen, där han suttit sedan 2006.

– Per, min kollega, min parhäst på finansdepartementet och min vän. Jag saknar dig redan. Vi har varit igenom mycket tillsammans, från regeringsförhandlingarna i valet 2014 genom många och långa budgetdiskussioner. Migrationskris, januariavtalsförhandlingar, rekordmånga extrabudgetförhandlingar under pandemin. Hela vägen till i dag, sade Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson (S).

I present fick Per Bolund en begagnad bok om vandringsleder i Stockholm, bland annat med turer nära Magdalena Anderssons hem i Nacka dit Andersson hoppas att Bolund tar sig för en grillunch med den tidigare statsministern.

Även Ulf Kristersson uppmärksammade Bolunds friluftsintresse med en liknande vandringsbok, med leder i Sörmland. Statsministern överräckte även en slips från det svenska EU-ordförandeskapet. En present som Kristersson möjligtvis glömt stämma av med sin regeringskollega Ebba Busch som även hon gav en slips, inhandlad i en second hand-affär.

Kristdemokraterna har även donerat 1 000 kronor till Svensk baskets initiativ En sportslig chans.

– Alla som vill ska kunna spela och kanske till och med kunna bli riktigt bra på basket, sade partiledaren. 

Basketboll från Pehrson

Johan Pehrson passade även han på att uppmärksammade Per Bolunds basketintresse och var nära att passa en basketboll, Liberalernas present, till det avgående språkröret i talarstolen. 

Sverigedemokraternas Martin Kinnunen (SD) förde vidare en hälsning från Jimmie Åkesson, som fått ställa in sin medverkan i debatten till följd av sjukdom, och berättade om partiets donation till Stiftelsen Hållbara Hav.

– Personligen kan jag bara beklaga att partiledarkretsen blir av med sin enda AIK:are, sade Kinnunen.

Även Centerpartiets Muharrem Demirok gav Bolund en donation i avtackningspresent, till Världsnaturfonden WWF.

Från Nooshi Dadgostar (V), som delar innegård med miljöpartisterna i riksdagen, fick Per Bolund en regnponcho.

– Jag brukar se dig komma cyklande på morgnarna. Eftersom vi bor i Sverige, tyvärr inte på västkusten ännu, regnar det då och då. Därför har jag valt att inhandla en poncho till dig så du håller dig torr när du cyklar, sade hon.

Läs också

Nämnda personer

Per Bolund

Tidigare språkrör Miljöpartiet, miljö- och klimatminister, vice statsminister, riksdagsledamot
Fil. mag i biologi (Stockholms uni. och Stirling uni. i Skottland 1996), doktorandutbildning i systemekologi (Stockholms uni., 2000-2002)

Ebba Busch

Partiledare Kristdemokraterna, energi- och näringsminister, vice statsminister
Studier i freds- och konfliktforskning (Uppsala uni.)

Ulf Kristersson

Statsminister (M), partiledare Moderaterna
Ekonom (Uppsala uni., 1988)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

Altinget logo
Stockholm | Köpenhamn | Oslo | Bryssel
Politik på allvar
AdressJohannesgränd 1111 30 StockholmRedaktionen+46 (0)8 12 13 14 24[email protected]Prenumerationsärenden+46 (0) 73 529 99 09[email protected]Org.nr. 556980-5269
Chefredaktör och ansvarig utgivare:Sanna RaymanCFOAnders JørningKommersiell direktörLars GrafströmVdChristoph NørgaardOrdförande och utgivareRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024