Debatt

"Nu ligger bollen hos C och L"

DEBATT. Hur tänker Centerpartiet och Liberalerna agera för att säkra flygets framtid? Det är en enorm skillnad mellan det ni säger i motioner och det er regering gör. Det Miljöpartiet gör i flygfrågan är ert ansvar, skriver Maria Stockhaus och Åsa Coenraads (M).

Liberalernas Nyamko Sabuni och Centerpartiets Annie Lööf. "Regeringen sitter på mandat av er. Det som Miljöpartiet säger och gör i flygfrågan är alltså ert ansvar."
Liberalernas Nyamko Sabuni och Centerpartiets Annie Lööf. "Regeringen sitter på mandat av er. Det som Miljöpartiet säger och gör i flygfrågan är alltså ert ansvar."Foto: Claudio Bresciani/TT
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Maria Stockhaus (M)
Riksdagsledamot, trafikutskottet och trafikpolitisk talesperson
Åsa Coenraads (M)
Riksdagsledamot, trafikutskottet


I mitten av oktober arrangerades det årliga seminariet i riksdagen kring det regionala flygets framtid. Samtliga partier utom Vänsterpartiet närvarade tillsammans med ett sextiotal gäster från hela Sverige. I debatten utmärkte sig Miljöpartiet. Partiets ledamot i trafikutskottet, Emma Berginger (MP), var mycket tydlig i partiets ambition att lägga ner flygplatser och minska flygandet. "Det är vårt partis ambition" slog ledamoten fast. Ord och inga visor minsann.

Övriga partier lyfte framsteg mot fossilfritt flyg i form av el, vätgas och biodrivmedel samt hur viktigt flyget är för jobb, tillväxt och miljö. Särskilt Liberalerna och Centerpartiet betonade flygets betydelse för att hela landet ska leva.

Ensamma under krisen

Med ett stöd på betydligt mer är 80 procent i Sveriges riksdag borde flyget kunna känna en viss trygghet. Men verkligheten är dessvärre en helt annan. Det lilla aparta miljöpartiet tillåts styra mycket av svensk flygpolitik.

Det lilla aparta miljöpartiet tillåts styra mycket av svensk flygpolitik.

Maria Stockhaus och Åsa Coenraads
Moderaterna

Regeringens hantering av flyget genom månader av kris är en sorgesam historia. I krisens initialskede, när många andra länder snabbt gick in med stöd till flyget, valde regeringen in i det längsta att sitta på händerna. När ett stöd i form av upphandlade flyglinjer till slut kom, två månader för sent, gällde detta bara linjer norr om Dalälven. Södra Sveriges flyglinjer lämnades utan stöd.

De regionala flygplatserna över hela Sverige är helt beroende av flygningar in och ut från Stockholm. Detta gäller affärsresenärer såväl som alla som landar för vidare flyg ut i världen.

Tillåter MP att styra

Maria Stockhaus och Åsa Coenraads (M).
Maria Stockhaus och Åsa Coenraads (M). Foto: Riksdagen

Miljöpartiet är på god väg att lyckats få med S, L och C på en uppgörelse som bäddar för väsentligt mycket mindre flyg till och från Stockholm. Det är onekligen väldigt skickligt förhandlat av ett parti med 4 procent stöd i riksdagen och en mycket avvikande uppfattning i flygfrågan. Triumfen för partiet blev till sist i det närmaste total när regeringens förslag till budget presenterades och inte en enda ny krona tillfördes det krisande flyget.

Från ord till handling

Moderaternas ärliga fråga till framförallt L och C är hur man avser att agera för att säkra flygets framtid? Att sitta på ett seminarium och tala om hur viktigt flyget är för Sverige hjälper inte en enda flygplats att överleva och utvecklas. Det är inte vad ni tycker utan vad ni gör som påverkar det svenska flyget. Regeringen sitter på mandat av er. Det som Miljöpartiet säger och gör i flygfrågan är alltså ert ansvar. Just nu är det en enorm skillnad mellan det ni säger i era motioner och det er regering gör.

Moderaterna är beredda att göra upp kring flygfrågan med alla partiet som ser vikten av ett fungerande inrikesflyg. Vår dörr är alltid öppen för samtal. Nu ligger bollen hos C och L. Ni måste gå från ord till handling och markera mot Miljöpartiet. Allt annat hotar långsiktigt jobb, tillväxt och miljö.

Nämnda personer

Emma Berginger

Riksdagsledamot (MP), försvarspolitisk talesperson
Fil. kand i ledarskap och organisation (Malmö högskola, 2009)

Maria Stockhaus

Riksdagsledamot (M), trafikpolitisk talesperson
Civilekonom (Uppsala uni. 1989)

Åsa Coenraads

Tidigare riksdagsledamot (M)
Statsvetenskap, pedagogik och beteendevetenskap (Mälardalens högskola, Högskolan i Kristianstad 2001-2005)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00