Norska regeringen ser över elprisbildningen – ska kika på Beken-modellen

Norges regering har tillsatt en expertkommitté som ska se över förslag om att inrätta ett separat prisområde för el som exporteras via utländska kablar samt styrmedel för att begränsa exporten när nivåerna i vattenmagasinen är låga.

”Vi har gett ett tydligt mandat att titta på möjliga systemförändringar”, sa Trygve Slagsvold Vedum, finansminister och partiledare för Senterpartiet<br>
”Vi har gett ett tydligt mandat att titta på möjliga systemförändringar”, sa Trygve Slagsvold Vedum, finansminister och partiledare för Senterpartiet
Foto: Ragne B. Lysaker, Senterpartiet
Elisabeth BergskaugJacob Hederos

Förra veckan meddelade den norska regeringen att man tillsätter en expertkommitté för att se över det nuvarande systemet för att bestämma elpriserna. Kommittén kommer att titta på vilka åtgärder som kan säkerställa att elkonsumenterna får lägre och mer förutsägbara priser på kort och lång sikt, inom ramen för EES-avtalet.

Kommittén kommer att bygga vidare på energikommissionens arbete. Den kommer att ledas av Inge Gran, vd på Sintef Energy Research, och ska lämna sin rapport senast den 15 oktober. Utskottets övriga ledamöter kommer att tillkännages inom kort, skriver regeringen i ett pressmeddelande.

Som en del av arbetet kommer de att titta på det pågående reformarbetet kring prissättningen på den europeiska elmarknaden.

– Vi har gett ett tydligt mandat att titta på möjliga systemförändringar för att säkerställa att vi får ännu mer säkerhet kring norsk försörjningstrygghet och våra fleråriga reserver. Hela målet är att vi ska lyckas ha nationell kontroll, sade finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Centerpartiet) vid en presskonferens på onsdagskvällen.

Han sade vidare att kommittén kommer att överväga ett antal förslag, bland annat förslag i likhet med den Beken-modell som bland annat förts fram av Vänsterpartiet i Sverige:

  • Förslag om att inrätta ett separat prisområde (auktion) för el som exporteras.
  • Förslag till differentiering av spotmarknader för inhemsk konsumtion och elexport.
  • Förslag om att en andel av kraftproduktionen handlas utanför spotmarknaden i andra typer av kontrakt.
  • Föreslagna åtgärder som kan leda till större konsumtionsflexibilitet i syfte att minska den förbrukningsnivå under högbelastningstimmar på spotmarknaden.
  • Föreslagna styrmedel för att begränsa exporten när reservoarfyllningen avviker från medianfyllningen (säsongsrensad).
  • Förslag om olika typer av skatter på elexport.

Utskottet är inrättat som en del av en överenskommelse mellan  regeringspartierna och Sosialistisk Venstreparti i stortinget.

Läs också

Nämnda personer

Trygve Magnus Slagsvold Vedum

Finansminister (SP), Norge, leder, Senterpartiet

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00