Norsk minister dömer ut svensk energipolitik

NORGE. Den svenska energipolitiken är en katastrof för det norska energisystemet. Det sade norska olje- och energiministern Tord Lien vid en konferens i veckan, rapporterar nyhetsbyrån Europower.

Johanna Alskog

I samband med att den norska olje- och energiminister Tord Lien talade vid en norsk energikonferens i veckan dömde han ut stora delar av den svenska energipolitiken och i synnerhet den blocköverskridande energiöverenskommelsen, enligt den norska nyhetsbyrån Europower.

– Sverige har samma utmaning som oss, de har en minoritetsregering. Det är några partier som vill ta knäcken på kärnkraften. Det är andra partier som väldigt gärna vill ha kvar elcertifikatssystemet efter 2020. Så det slutar alltså med att de bli eniga om att ja tack, vi ska båda delar. Det är självklart en katastrof för det norska kraftsystemet, sade Lien.

Sverige borde gjort tvärtom

 Tord Lien anser att den svenska regeringen borde ha valt motsatt väg.

– Jag anser att både behålla kärnkraften och utvidga certifikatsystemet är ett mycket oklokt beslut. Hade svenskarna gjort det motsatta, nämligen att fasa ut atomkraften som de har sagt i 15 år att de ska göra, och upphört med elcertifikaten, så hade vi snabbare fått en balans i det norska kraftsystemet. Då kunde vi glömma de olika subventionerna och skapat lönsamma arbetsplatser, sade Lien.

 Innehållet i den svenska energiöverenskommelsen överraskade Tord Lien.

– Svenskarna har vid andra tillfällen frågat oss om hur en stängning av kärnkraften skulle påverka det norska kraftsystemet, då har vi svarat att det vore hanterbart. När de istället väljer att gå vidare med ett ambitiös mål för förnybart och samtidigt lättar på villkoren för kärnkraft, så har det dubbelt negativ effekt, säger Tord Lien till Europower.

Om Norges möjlighet att stoppa Sverige

 I överenskommelsen mellan Sverige och Norge om det gemensamma systemet för elcertifikat finns skrivningar om att den ena partnern måste överlägga med det andra vid ändringar i systemet. Men Tord Lien vill inte svara på frågan om Norge skulle ha möjlighet att stoppa Sveriges planer på en förlängning av elcertifikatsystemet från 2020 till 2030.

 – Du får mig inte att spekulera om det. Vi har ett avtal om att vi ska hitta goda lösningar tillsammans. Vi har en väldigt god dialog med svenska energimyndigheter, även på toppnivå. Jag är säker på att vi ska hitta goda lösningar och vill därför inte spekulera kring ett worst case-scenario, säger han till Europower.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00