Naturvårdsverket: Neddragningen kommer att märkas i naturen

Sedelbunten med statliga pengar till naturvården minskar nu rejält. Det är en god nyhet för invasiva arter, men desto sämre för sällsynta orkidéer. Naturvårdsverkets Claes Svedlindh beskriver det som en rejäl inbromsning i arbetet med den biologiska mångfalden som kommer att märkas.

Jättebjörnloka är en invasiv och oönskad art, även om den uppskattas av får. Under 2023 finns inga statliga pengar för att bekämpa invasiva arter utanför skyddade områden. Det riskerar bli ett rejält bakslag, befarar Ingela Lundqvist, chef för naturvårdsenheten vid Länsstyrelsen i Skåne
Jättebjörnloka är en invasiv och oönskad art, även om den uppskattas av får. Under 2023 finns inga statliga pengar för att bekämpa invasiva arter utanför skyddade områden. Det riskerar bli ett rejält bakslag, befarar Ingela Lundqvist, chef för naturvårdsenheten vid Länsstyrelsen i SkåneFoto: Björn Lindgren/TT
Johanna Alskog

Det statliga anslaget för naturskötsel har dragits ned med 45 procent i år jämfört med förra året. Från nästan två miljarder till drygt en. Naturvårdsverket har nu blivit klar med fördelningen av anslagen till länsstyrelserna. Och naturvården i landet står kanske inte inför en total tvärnit, men inte långt ifrån.

– Det är en rejäl inbromsning av åtgärdsarbetet som kommer att märkas. Det kommer att komma en kedjereaktion när länsstyrelserna börjar reagera, säger Claes Svedlindh, chef för Naturvårdsverkets naturavdelning till Altinget.

Det är en bild som bekräftas av Ingela Lundqvist, chef för naturvårdsenheten vid Länsstyrelsen i Skåne. Hennes största oro gäller dels arbetet med att pressa tillbaka oönskade arter, dels arbetet med att värna hotade arter. 

Altinget logoMiljö och Energi
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget miljö och energi får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här.
0:000:00