Naturgas får grönt ljus – men lär släckas i slutförhandling

JTF. EU-parlamentet vill att fonden som ska ställa om arbetsmarknader i utsläppstunga regioner också ska kunna ge pengar till naturgasbyggen. Men motståndet hos medlemsländerna är starkt.

I flera länder i Centraleuropa anses det svårt att ersätta kolkraften med annat än gasinfrastruktur. <br>
I flera länder i Centraleuropa anses det svårt att ersätta kolkraften med annat än gasinfrastruktur.
Foto: Peter Komka/AP/TT
Jacob Hederos

Samtidigt som Ursula von der Leyen höll sitt linjetal i EU-parlamentet under onsdagen rullade siffrorna in från gårdagens omröstningar hos lagstiftaren. Bland de många ändringsförslagen var det särskilt ett som

Dokumentation

Andra knäckfrågor i slutförhandlingarna

  • Ska Polen behöva motprestera nationellt?
    En punkt där parlamenetet rustar för strid rör huruvida Polen ska kunna ta del av fondmedel även fast de inte ställt upp på EU:s 2050-klimatmål. Polen är det land som annars skulle få störst tilldelning av fonden, men parlamentet vill i en överväldigande majoritet frysa två tredjedelar av pengarna om inte regeringen där ändrar sig. Huruvida den skrivningen överlever är fortsatt oklart, i ministerrådet återfinns inga liknande resonemang.
  • Ska fonden bli ett ”svart hål”?
    Inom parlamentet har det varit mycket diskussion kring hur skarpa återbetalningskraven ska vara i det fall att ett projekt inte levererar. I slutkompromissen ställs det krav på att hälften av fondmedlena ska återbetalas om mindre än 65 procent av utsläppsminskningen i projektet uppnås. Ministerrådet lutar mot att kunna accepteras liknande krav.
  • Hur mycket ska plussas på från annat håll?
    I förslaget från EU-kommissionen ställs det krav på att andra EU-fonder ska bidra med ytterligare 1,5 till 3 gånger medlena i det fall ett projekt får grönt ljus. Denna hävstång har öppnats för att breddas i parlamentet, så att det även kan vara andra källor som kan stå för bidragen. I botten ligger en konflikt om att regioner som inte kan ta del av fonden ”kan snuvas på sina kakbitar”. Ministerrådet ser ut att kunna vara öppna för justeringen.
  • Läs mer om parlamentets position här  och omröstningsresultatet här. Ministerrådets diskussioner kan du läsa mer om här.

Altinget logoMiljö och Energi
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget miljö och energi får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här
0:000:00