MP söker riksdagsmajoritet om Vattenfall

VATTENFALL. Ska regeringen kunna säga nej till en försäljning av Vattenfalls tyska brunkolsverksamhet krävs en riksdagsmajoritet för att ändra ägardirektiven. Den bedömningen gör Miljöpartiets riksdagsgrupp som begär en debatt i riksdagen för att klargöra partiernas hållning.

Johanna Alskog

Miljöpartiets riksdagsgrupp har begärt en aktuell debatt i riksdagen om Europas brunkol och klimatet. Detta med anledning av att det statliga energibolaget Vattenfall har lämnat in en begäran till regeringen om att få sälja den tyska brunkolsverksamheten till det tjeckiska bolaget EPH.

– Miljöpartiet vill att kolet ska stanna i marken och nu är det angeläget att klargöra var riksdagens olika partier står i frågan. Vi har vid flera tillfällen tidigare hänvisat till att klimathänsyn i Vattenfalls försäljningsprocess hade krävt andra ägardirektiv av riksdagen. Därför är det naturligt för oss att begära denna debatt för att fler partier ska klargöra var de står i dag, säger Lise Nordin, energipolitisk talesperson i Miljöpartiet.

Sverige har ett historiskt ansvar

I sin begäran om en aktuell debatt skriver Miljöpartiet att det fortfarande finns mycket kol i Europa som bränns och att Sverige har en påverkan både via EU:s klimatpolitik och ett historiskt ansvar genom Vattenfalls brunkolsverksamhet.

"För Miljöpartiet är det av största vikt att kolet stannar i marken. I detta läge ser vi ett stort behov av att få ett klargörande kring var partierna i riksdagen står i frågan. Därför begär vi en aktuell debatt om Europas brunkol och klimatet." skriver MP.

Miljöpartiet vill att kolet ska stanna i marken och nu är det angeläget att klargöra var riksdagens olika partier står i frågan. 

Lise Nordin, Miljöpartiets energipolitiska talesperson

Vattenfalls ägardirektiv antogs av riksdagen år 2010. I direktiven är målet om affärsmässighet överordnat och regeringen kan därför inte säga nej till en försäljning av brunkolsverksamheten med hänvisning till klimatskäl, enligt Miljöpartiets bedömning.

Positionsförflyttningar bland partierna

Det har rört på sig en del i riksdagen kring frågan om Vattenfall och den tyska brunkolen sedan Vattenfalls försäljningsplaner blev kända. Liberalerna och Kristdemokraterna har ifrågasatt affären. Vänsterpartiet motsätter sig en försälljning, Moderaterna vill fortsatt sälja, medan Centerpartiet främst har varit tydliga med att det hela är en fråga för regeringen att ta ansvar för.

Läs tidigare artikel på Altinget: Liberalerna öppnar för att behålla tyskt kol

Dokumentation

Läs Altingets intervju med Greenpeace ordförade Annika Jacobsson om organisationens arbete mot en försäljning

"Detta är den stora klimatfrågan"

Vad som händer med Vattenfalls tyska brunkolsverksamhet är en global angelägenhet, men reduceras i Sverige till en fråga om det parlamentariska läget. Det anser Annika Jacobson, chef för Greenpeace som i två års tid har haft sitt kampanjfokus på Vattenfall och brunkolen.


Nämnda personer

Lise Nordin

Klimatsamordnare Västra Götalandsregionen
fil. mag i miljövetenskap (Handelshögskolan i Göteborg, 2008)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00