MP: Förhandlingsseger att fjällnära skogen fick nya medel

Skogsstyrelsen får en rejäl portfölj med pengar för att hantera situationen med den fjällnära skogen. I praktiken innebär det att myndigheten kan återuppta arbetet med verksamheter som har varit pausade på grund av resursbrist, enligt generaldirektör Herman Sundqvist.

"När de här pengarna trillar in innebär det att vi åter har en budget för områdesskydd och naturvårdande skötsel" säger Skogsstyrelsens generaldirektör Herman Sundqvist.
"När de här pengarna trillar in innebär det att vi åter har en budget för områdesskydd och naturvårdande skötsel" säger Skogsstyrelsens generaldirektör Herman Sundqvist.Foto: Veronika Lax
Johanna Alskog

Regeringen skjuter till 365 miljoner kronor extra i vårändringsbudgeten för Skogsstyrelsens ökade kostnader för att ersätta markägare som nekats tillstånd att avverka fjällnära skog. Det är avgöranden i domstol som slog fast att markägarna har rätt till ersättning, något som fått stora konsekvenser för Skogsstyrelsens verksamhet och plånbok.

Men det har varit en förhandlingsfråga mellan januaripartierna varifrån pengarna skulle tas – nya pengar eller genom omfördelning. För Miljöpartiet är det en förhandlingsseger att det sker genom ett tillskott.

– Men det är ju nya pengar. Det är ändå så här att vi från vårt parti är väldigt nöjda med att det är nya pengar. Det har ändå varit ett jobb bakom att det ska vara det, säger Karolina Skog till Altinget.

Altinget logoMiljö och Energi
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget miljö och energi får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här
0:000:00