Motstånd inför gaspristak bäddar för hett energiministermöte

Energiministrarna samlas för extramöte i Bryssel för att spika nya nödförordningar på energimarknaden. Återstår att se om de köper paketet, då det finns stort missnöje med det föreslagna gaspristaket.

”Ett skämt”. Det är domen över det förslag till energipristak som Kadri Simsons (i mitten) lagt fram från Spaniens Teresa Ribera (till vänster).
”Ett skämt”. Det är domen över det förslag till energipristak som Kadri Simsons (i mitten) lagt fram från Spaniens Teresa Ribera (till vänster).Foto: European Union, 2022
Jacob Hederos

Med kniven mot strupen har EU-kommissionen nu presenterat förslaget till ett gaspristak på den europeiska handelsbörsen TTF.

I bakgrunden ligger ett hot från flera medlemsländer om att en av de nödförordningar som redan ligger på bordet för att antas på mötet kommer att röstas ner, om förslaget inte presenteras före torsdagens energiministermöte.

– Mekanismen är noggrant utformad för att vara effektiv, samtidigt som den inte äventyrar vår försörjningstrygghet, hur EU:s energimarknader fungerar och den finansiella stabiliteten, säger Kadri Simson, EU:s energikommissionär.

Altinget logoMiljö och Energi
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget miljö och energi får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här
0:000:00